in

”Alegeri pentru Congresul Diasporei împreună cu parlamentarele”, propunerea ARI

Roma, 27 iunie 2016 – Asociaţia Românilor din Italia propune ca delegaţii la Congresul Românilor de Pretutindeni să fie aleşi numai prin vot, nu prin depunerea unor liste cu semnături.

«Congresul Românilor de Pretutindeni este o instituţie prea importantă pentru a fi abandonată în stadiul în care se află acum. Consider că un Congres nerecunoscut de românii din diaspora este inutil. Nenumăratele vicii de organizare şi de procedură au făcut ca intenţia noastră bună, de a încerca să ducem vocea diasporei în Parlament, să se transforme într-o vină. Congresul Românilor de Pretutindeni este o instituţie mai importantă, poate, decât Parlamentul, pentru românii din diaspora, având în vedere că am fost reprezentaţi deficitar de actualii parlamentari aleşi în străinătate.

Pentru a ieşi din acest impas, trebuie să dovedim transparenţă maximă şi să schimbăm modul de delegare la Congres, nu prin semnături, ci prin alegeri.

Reiau o propunere pe care Asociaţia Românilor din Italia a făcut-o în 2014: Participanţii la Congres trebuie aleşi NUMAI PRIN VOT.

Citiți propunerea:

„Participanţii la Congres trebuie aleşi NUMAI PRIN VOT, vom organiza un scrutin paralel LÂNGĂ secţiile de vot pentru prezidenţiale”

Cum ar trebui să se desfăşoare aceste alegeri pentru Congresmani? ARI propune Guvernului să organizeze alegeri pentru Congresmanii diasporei simultan cu alegerile parlamentare din toamnă.

La alegerile pentru Congres îşi pot depune candidaturile români rezidenţi în ţara pe care vor să o reprezinte, care prezintă cel puţin 500 de semnături de susţinere din comunitate. Norma de reprezentare să fie de 1 congresman la 100.000 de români rezidenţi, deci în Italia ar urma să fie aleşi 15 reprezentanţi la Congres, fiind vorba de o comunitate de 1,5 milioane de persoane.

Propun organizarea de alegeri a reprezentanţilor din diaspora pentru Congres simultan cu alegerile parlamentare din toamnă. Fiecare candidat trebuie să strângă 500 de semnături, pentru a-i fi validată candidatura. Apoi vor merge la Congres primii cei mai votaţi. Guvernul României nu trebuie să se teamă să organizeze aceste alegeri pentru Congresul Românilor de Pretutindeni. Diaspora reprezintă un sfert din populaţia României şi merită să îşi aleagă reprezentanţii. Cei 6 parlamentari din diaspora sunt insuficienţi, asta s-a văzut clar până acum.», a declarat Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, delegat la Congresul Românilor de Pretutindeni din 24-25 iunie 2016.

Biroul de comunicare ARI


Citește și:

„Congresul pocăiţilor” – Diaspora, închisă în curtea Domnului

Consiliul Diasporei, în ilegalitate: desfiinţarea şi banii înapoi!

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concerte-țeapă în Italia sau cum să faci bani cu Mirabela Dauer și Fuego fără știrea lor

Cărtărescu în ”La Repubblica”: ”Sunt alături de românii din Italia”