in

Aproape 200.000 de şomeri români ȋn Spania, CE aprobă restricţiile cerute de Madrid

Comisia Europeana (CE) a adoptat, joi, 11 august, decizia prin care aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012. Hotârârea nu ȋi afectează pe românii care lucrează deja ȋn Spania. De la ȋnceputul lui 2011, aproape 200.000 de români rezidenţi ȋn Spania au intrat ȋn şomaj.

Ca urmare a unei cereri din partea autoritatilor spaniole din data de 28 iulie 2011,Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca", informeaza site-ul Comisiei Europene, preluat de Mediafax.

"Spania a fost puternic lovita de criza. O scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20% incepand cu luna mai 2010. Cresterea continua a numarului rezidentilor romani in Spania si nivelul ridicat al somajului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori".

Spania- susţin reprezentanţii Comisiei- a fost o ţară primitoare pentru cetăţenii UE ȋn trecut, dar: “din cauza situaţiei dramatice a ocupării forţei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale. Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permiţând reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri.

In decizia de joi, Comisia Europeana autorizează Spania să instituie pentru români restricţii temporare privind accesul acestora la piaţa forţei de muncă din Spania, până la 31 decembrie 2012. Restricţiile se vor aplica activităţilor din toate sectoarele şi regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afectează pe cetăţenii români care sunt deja activi pe piaţa fortei de muncă din Spania.

CE a făcut o analiză cu privire la şomajul printre românii din Spania: Din analiză a reieşit că cetăţenii români stabiliţi ȋn Spania sunt puternic afectaţi de somaj (nu mai puţin de 30%, potrivit raportului). Mai precis, 191 400 de cetateni români care au lucrat ȋn Spania au intrat ȋn şomaj ȋn primul trimestru al anului 2011.

Citeste si : Spania va restricţiona piaţa muncii pentru români

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Asti/ Cazul ȋntreprinzătorului italian ucis ȋn bătaie- un alt român arestat

Iulia Goia, Miss Diaspora 2011, vine din Spania/ Video