in

Așteptările românilor din Italia de la parlamentari: ”E foarte greu să mai avem așteptări”

La data de 11 decembrie vom ști care sunt noii parlamentari de diaspora! Care sunt problemele reale cu care se confruntă românii din străinătate și ce așteptări au de la viitorii deputați/senatori? Sunt ei utili sau nu? Iată ce au declarat 5 români din Italia și Germania.

Le-am adresat întrebarea: ”Ce așteptări aveți de la următorii parlamentari (deputați, senatori), care vor reprezenta diaspora, în urma Alegerilor Parlamentare din 5-6 decembrie?”

Cristina Diana Kelemen: „Așteptări prea mari din păcate nu am, deoarece am fost dezamăgiți ani la rând! Mereu speram să se țină de cuvânt, atunci când în campaniile electorale promiteau „câte-n lună și-n stele”. Însă, mi-aș dori, dacă ar fi posibil să cunoască adevăratele probleme ale românilor din diaspora. Primul ar fi lipsa locurilor de muncă. Să-i ajute să se integreze mai bine în tarile străine pe care le-au ales ca a doua casă. Să-și găsească de lucru în domeniul în care au studiat. Iar, pe cei care lucrează, să-i sprijine în problemele pe care le au cu locurile de muncă actuale, gen sindicate de muncă a românilor. O altă dorință ar fi aceea de a îmbunătăți funcționalitatea Consulatului. Să putem să ne reînnoim actele mult mai ușor. Iar ultima așteptare ar fi aceea pe partea de colaborare între țări, privind sistemul de învățământ, concret, în a ne ajuta să ni se recunoască studiile dobândite în România.”

Ramona Voiculescu : „Nu am nici o așteptare. Am văzut până acum că nu s-a făcut nimic concret pentru diaspora de-a lungul timpului. Mai adaug doar atât: reprezentanții diasporei in parlament sunt însă foarte buni în a fi plătiți pentru a nu face nimic!”

Iftime Iulian: „E foarte greu să mai avem așteptări. Am tot sperat și de fiecare dată, am primit doar promisiuni. Însă, dacă totuși ar fi posibil, mi-aș dorii o mai bună organizare a statului român în tot ceea ce ne privește pe noi, românii din străinătate. Un exemplu: Să nu mai așteptăm pe scări prin consulate câte 7 ore, unii dintre noi cu copii mici în brate! Să avem posibilitatea să schimbăm un buletin sau un permis de conducere la Consulat, să nu fim  nevoiți să facem mii de km până în țară. Organizare și respect!”

Simona Iacob Bozeșan: „Mă aștept de la următorii parlamentari de Diaspora să o reprezinte. Punct! Dacă nu cerem prea mult, în sinergie cu vremurile, nu pe coate și genunchi. Să își amintească că au ajuns acolo datorită voturilor dictate de emoție (ca de obicei, din păcate) și în urma unui impuls împotriva corupției și imposturii generalizate de tip #nutotei #nucaei, adică nu pe meritele noilor partide, ci mai degrabă ca o consecință a impotenței celor vechi (ce-am ajuns!). Asta dacă vor(m) avea „norocul” votului de la europarlamentare. Diaspora are problemele ei specifice și vrem să le vedem aduse la masa discuțiilor și tratate cu respect și responsabilitate. Vrem dialog! Iar, parlamentarii de diaspora sper să simtă presiunea diasporenilor care îi urcă pe jilt, așa cum se întâmplă tuturor colegilor lor parlamentari ai țărilor în care locuim.”

Iordache Iorgu: „Îmi doresc ca parlamentarii să respecte demnitatea și încrederea, pe care i-o oferim noi, alegatorii și să fie uniți pentru proiecte comune benefice diasporei, indiferent de culoarea politică. Să lupte pentru noi, românii din străinătate. Le urez mult succes, tuturor.”

articol realizat de Irina Gavriluț

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
scoala

Copiii românilor plecaţi în străinătate revin în şcolile din România. Cei mai mulţi se întorc din Italia

Doi italieni și un român condamnați la închisoare pe viață, au bătut și ars de viu într-o gară un român cerșetor