in

Bine că recunoaște! Cum explică ministrul diasporei prezența redusă la vot: «Neîncrederea în autorități»

Maria Ligor, ministrul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, a declarat, la emisiunea „24 de minute” de pe Digi24, că motivul pentru care românii din Diaspora nu au votat într-un număr mai mare la alegerile de duminică este lipsa de încredere în autorități, mai exact temerea că votul lor nu va ajunge acolo unde trebuie. De asemenea, ministrul a atras atenția că în general comunitățile de români din străinătate participă mai puțin la procesul electoral, deoarece consideră că responsabilitatea de a decide cine guvernează țara revine cetățenilor care au rămas în România.

„Dacă ne referim la precedentul exercițiu electoral, avem o prezență aproape dublă. Dacă e să comparăm cu alegerile din 2008, creșterea e și mai spectaculoasă. Dacă comparăm cu prezidențialele, avem un număr mai redus, miza alegerilor a fost percepută altfel (la prezidențiale n.red). Dacă ne uităm la cifra cea mai mare din turul doi al alegerilor prezidențiale și o comparăm cu numărul estimat al românilor care trăiesc în afară, aproape patru milioane de oameni, cifra e mică. În jur de 9.000 de alegători români și-au exprimat dorința să voteze prin corespondență. Efectiv, au votat mai puțin, puțin peste 4000 de români. Cred că e o problemă mai profundă, legată de încrederea între autorități, cetățean și stat (numărul mic de votanți n.red). Reprezintă o facilitate introdusă prin legea din 2015, e pas înainte mare, e bine că o avem, ea ar trebui să fie pusă și la dispoziția cetățenilor români din țară”, a spus ministrul.

Maria Ligor a precizat că a ținut legătura cu românii din străinătate pe parcursul procesului electoral și cei mai mulți au spus că au votat cu gândul la familiile de acasă și la posibilitatea de a reveni în România.

Decizia de reveni este strâns legată de un mediu propice pentru realizarea proiectului de viață, acasă. E legat de calitatea educației, sănătății, apoi perspective profesionale. Vor să știe că se pot realiza în țară așa cum ar face-o în afară”, a spus ministrul.

Ministrul a precizat că nu intenționează să intre în politica românească ci se va întoarce la cariera ei de diplomat.

„Sunt diplomat de carieră, de 20 de ani, mă bucur să revin la profesie. Am venit cu gândul de a contribui așa cum o fac ca și diplomat, mai ales că mi s-a propus să mă ocup de un domeniu despre care cunoșteam. Vreau să fac lucrurile în mod profesionist. În privința intrării în politică, n-o să fac niciun pas, cel puțin deocamdată, nu exclud ca ulterior, când voi închide un alt capitol să contribui și la viața politică. N-am avut niciun moment de regret, am fost ocupați, ne-am concentrat pe ceea ce puteam să facem, unul dintre obiective fiind alegerile”, a declarat Maria Ligor.

Maria Ligor a devenit ministru delegat pentru Relația cu Românii de Pretutindeni pe 7 iulie 2016, după 20 de ani de carieră în diplomație.

CITEȘTE ȘI:

Noul deputat de diaspora, Doru Coliu, iese la atac: ”Diaspora are nevoie de acțiuni și rezultate concrete, nu de circ ieftin”

”PNL, PMP și USR diaspora au început deja să își bată joc de românii din străinătate!”

Surpriză mare la redistribuirea voturilor la alegerile parlamentare în diaspora. Iată cine sunt parlamentarii care îi vor reprezenta pe românii din străinătate

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Radu Mihail (USR), senator al diasporei: Iată de ce nu voi face nimic 4 ani

O româncă din Spania își caută cu disperare sora în Italia. ”Doar o minune de Crăciun poate face ca să-mi îmbrățișez sora”