in

Cartierul Diasporei la Oradea, primești GRATIS teren de casă dacă te repatriezi, dacă ai stat minim 5 ani în străinătate

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat că administraţia locală va realiza Cartierul Diasporei, în care se vor oferi GRATIS familiilor ce se întorc acasă 11 locuri de casă, cu suprafeţe între 400 şi 650 de metri pătraţi.

“Avem un interes strategic să creăm condiţii pentru ca românii care şi-au format nişte capabilităţi în străinătate să se reîntoarcă în ţară. E un deficit de competenţă, un deficit de forţă de muncă, pe care îl constataţi cu toţii.

Prin urmare, repatrierea unui număr cât mai mare de români care şi-au format anumite deprinderi în străinătate este un câştig pentru locurile în care se repatriază. Vrem ca Oradea să fie un astfel de loc. Dacă acest sistem se dovedeşte viabil într-un an, va trebui să dezvoltăm acest concept. Dacă fac şi alte localităţi, ar fi un lucru bun”, a declarat Bolojan într-o conferință de presă.

Repatriaţii vor putea să primească astfel, gratuit, un teren ca loc de casă, racordat la utilităţi, urmând să-şi construiască o casă într-un termen prestabilit, cu condiţia să nu o vândă un anumit număr de ani. “Va trebui să faci proba că ai lucrat câţiva ani în străinătate, am propus cinci ani, apoi va trebui să faci proba că te repatriezi, că îţi stabileşti domiciliul în Oradea şi vei avea, probabil, o restricţie să îţi vinzi casa de câţiva ani”, a precizat Bolojan.

Primarul a dat două exemple de familii repatriate, una din Irlanda, care a deschis o afacere de succes şi o alta, revenită din Milano, care a înfiinţat prima spălătorie automată din Oradea.

Membrii Consiliului Local vor avea, în şedinţa de săptămâna viitoare, un material care va stabili pachetul de măsuri pentru realizarea Cartierului Diasporei, care cuprinde realizarea unui plan de urbanism zonal. “Ne propunem ca acest plan de urbanism zonal să fie finalizat până la jumătatea lunii decembrie, iar de astăzi planul este în consultare publică.

De asemenea, va fi un termen recomandat pentru realizarea documentaţiilor tehnice pentru reţelele de utilităţi: apă, canalizare, partea de drumuri. Ne propunem ca până în martie să finalizăm aceste documentaţii, un plan parcelar care ar urma să fie realizat imediat după ce se termină planul de urbanism zonal, iar caietul de sarcini, documentaţia va fi finalizată până la 15 decembrie, asfel încât licitaţia s-o putem realiza în luna ianuarie a anului viitor,” a menţionat Bolojan.

Concret, consilierii vor fi chemaţi să stabilească termene pentru realizarea documentaţiilor privind reţelele de apă, canalizare şi drumuri din viitoarea zonă de locuit.

În paralel, Instituţia Arhitectului Şef va posta pe portalul municipalităţii Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier, pentru a putea fi aprobat cel târziu în şedinţa din decembrie.

În baza PUZ-ului, funcţionarii vor realiza un parcelar al terenului şi vor întocmi documentaţia pentru licitaţia prin care vor fi atribuite amplasamentele.

Licitaţia ar urma să aibă loc în luna ianuarie a anului viitor, iar solicitanţii vor trebui să îşi asume nişte obligaţii, cu ar fi interdicția de a vinde casa timp de cinci ani, pentru a se evita specula cu terenuri.

Anunțul din august

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a anunţat în august, cu ocazia Zilei Diasporei, din 14 august, acest proiect, prin care speră că va încuraja repatrierea cât mai multor români. Inițial, ideea era de a oferi în concesiune terenuri sub prețul pieței pentru cei care se repatriază, un proiect pilot pe 7.000 metri pătraţi, pentru 10-12 case.

„Dacă acest proiect va avea succes, ne vom gândi la un cartier de câteva hectare în viitor”, a anunțat primarul, convins că „prin relocarea în Oradea a unor români din străinătate vom avea un câştig cert”.

Edilul a argumentat caracterul benefic al repatrierii prin dezechilibrul demografic grav la nivelul întregii ţări (precizând, de pildă, că la o populaţie care teoretic însumează 20 milioane locuitori România are doar 5 milioane de persoane active, pe când Germania are 44 milioane persoane active la 80 milioane cetăţeni), dar şi prin „deficitul calitativ al forţei de muncă” existente în ţară, în timp ce „românii care au plecat în străinătate au dobândit o altă mentalitate, mai orientată spre munca susţinută şi eficientă”.

„Întreaga Românie trebuie să aibă politici naţionale pentru a încuraja repatrierea unora dintre cei plecaţi şi pentru refacerea legăturilor lor cu locurile de origine. În orice caz, Oradea poate fi unul dintre locurile din România în care românii plecaţi să se întoarcă şi să investească”, a spus Bolojan.

Nu toată lume vede cu ochi buni inițiativa. Pe site-ul publicației Bihoreanul, au apărut multe cmentarii critice. Iată unul dintre ele:  

”Așadar, aici eram un vagabond și muritor de foame … așa că, în urmă cu 5 ani am plecat la furat prin Europa, dacă tot puteam circula cu buletinul!?! În ianuarie, anul viitor, vin la licitație și primesc un teren gratis, nu cu 50.000 Euro cât face pe piață parcela, pe care ridic o casă … și o termin peste vreo 5 ani, că nu mă grăbesc și nici nu se plătește impozit până nu-i gata, cu toate finisajele, la cheie !?! Apoi o vând, că nu o să mai am nicio interdicție, cu vreo 1.500 Euro/mp la o investiție de jumătate !?! Așa că, dau și eu un tun de vreo 100.000 Euro cel puțin câștig net, pe prostia municipalității orădene, care o să rămână cu buza umflată în cazul meu … că m-a făcut boier și nu mai trebuie să lucrez vreodată și o să stau undeva în chirie ca să nu plătesc nimic pentru contribuabilul stabil din Oradea noastră dragă !?! Piața liberă e pentru proștii care plătesc taxe și impozite orașului …” a comentat un cititor.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andria, româncă de 60 de ani, găsită moartă în casa unde locuia, femeia nu prezenta urme de violenţe

Italian acuzat că ar fi furat în România bani europeni, aproape 3,5 milioane de lei dintr-un proiect pe agricultură