in

Ce spun românii din diaspora despre viitorii parlamentari: ”Mi-ar plăcea să văd oameni de acțiune”

La data de 11 decembrie vom ști care sunt noii parlamentari de diaspora! Care sunt problemele reale cu care se confruntă românii din străinătate și ce așteptări au de la viitorii deputați/senatori? Sunt ei utili sau nu? Iată ce au declarat 5 români din Italia și Germania.

Le-am adresat întrebarea: ”Ce așteptări aveți de la următorii parlamentari (deputați, senatori), care vor reprezenta diaspora, în urma Alegerilor Parlamentare din 5-6 decembrie?”

Szekely Zoltan: „Nu am multe așteptări, deoarece nu mi-am pus prea mare speranță în politică, negăsind mai niciodată ajutor din partea lor. M-am bazat mai mult pe propriile puteri. Dar, mi-ar plăcea să se țină de cuvânt asupra promisiunilor pe care le fac. Să fie și fapte, nu doar vorbe. Mi-as dorii să facă să fie posibilă recunoașterea studiilor noastre dobândite în România, fără atât de de multe complicații, care sunt în ziua actuală. „

Loredana Drăgan: „Ca orice român care este în afara țării, am o viziune diversă despre cum trebuie să fie un senator/deputat, deoarece noi vedem lucrurile în mod mai direct, nu doar cum, vor unii să ni le prezinte! Din acest motiv, noi din diaspora suntem mai “exigenți” în a ne desemna reprezentantul. În viziunea mea, un senator/deputat care vrea să ne reprezinte, trebuie să demostreze câteva calități. În primul rând, să fie conștient de principiul  „socoteala de acasă, nu-i la fel cu cea din târg”. Adică să fie unul care sa aibă o experiență de “străin între străini”, căci numai așa ne poate înțelege pe noi, cei plecați departe de oamenii dragi. Iar de aici decurg câteva proiecte concrete. Mi-as dori să aibă respect pentru contribuția noastră directă și indirectă la binele economic și civic al României. O altă calitate este aceea de a ști să ne unească și să avem o colaborare bună , noi cei din diaspora, cu cei din țară.

Eu sunt adepta faptelor, nu a promisiunilor! Mi-ar plăcea să văd oameni de acțiune în viitorul Parlament.

Pandemia a fost un “examen” de preselecție, în care am putut vedea cine a fost cu adevărat aproape de noi, mai ales de romanii marginalizați și izolați din această cauză. Așadar, eu am ales deja un candidat pe care mi-l doresc să mă reprezinte în Parlament.

Vătămanu Paul: „Vor fi în continuare prea puțini parlamentari care ne vor reprezenta Diaspora, doar șase. Cei care vor fi aleși, să înțeleagă ceea ce înseamnă Diaspora, să fie alături de noi, cetățenii români , de instituțiile consulare și ambasade, și să aibă puterea intelectuală și personalitatea necesară de-a fi alături la nevoile noastre, acolo unde trebuie, adică în parlament. Să fie prezenți cât mai mult în Diaspora, să fie buni ascultători și buni “antreprenori” pentru toți noi, care suntem aici.”

Spărtăcean Ioana: „Mi-ar placea ca cei care reprezintă diaspora să se implice 100%, să fie empatici și astfel să vină cu idei și proiecte în întâmpinarea disporei, dar și cu soluții, proiecte, pentru ca românii să nu își mai dorească să plece din Romania.

Să identifice adevaratele probleme, să fie vocali și perseverenți, dacă vor cu adevarat să aduca o schimbare reală.

Bogdan Maria: „Așteptări încă mai am. Știți cum se spune? Speranța moare ultima. Am încredere că lucrurile, într-un final, se vor schimba în bine. Mi-aș dori ca viitorii parlamentari să facă tot ce le stă în putință, ca noi românii să fim tratați mai bine în țările străine, să fim respectați, să ne ajute să ne găsim un serviciu mult mai ușor, iar atunci când întâmpinăm tot felul de probleme, să avem unde apela, să ne ajute să le rezolvăm. Să fim uniți, să fim unii lângă alții, că suntem români, iar nimeni nu a plecat de acasă de bine ce a fost!”

După cum ați putut vedea, românii din Diaspora, încă mai speră, chiar dacă e o speranță aproape pierdută. Știți că o lumânare stinsă, este aceea care nu mai arde deloc! Dacă ar fi fost acel caz, nu am fi văzut scris din partea românilor nici măcar o dorință, sau vreo așteptare, cât ar fi ea de mică!

Iar acolo unde mai există speranță, cei de la parlament ar face bine să găsească și soluții! Să ne respecte, să fie umani, să dețină pregătirea necesară pentru funcțiile pe care le vor ocupă, să nu ne subaprecieze inteligența și puterea pe care o avem ca cetățeni și să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a promova România, corespunzător în tările străine!

Avem și oameni foarte inteligenți, muncitori și demni de exemplu în lume! România e mult mai mult decât faceți voi să se vadă!! Nu mai dezamăgiți milioane de suflete!

Articol realizat de Irina Gavriluț

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Maia Sandu a anunțat pe cine susține la alegerile parlamentare din România: ”Noi susținem PNL”

Andrei Murariu, din Roma, candidat PSD în diaspora: ”Am o viziune tinerească și modernă!”