in

Cercetători români din diaspora boicotează conferinţa organizată de „un patron plagiator”, Victor Ponta

 

Mulţi dintre cercetătorii români din străinătate, interesaţi să participe la conferinţa "Diaspora în Cercetarea Româneasca", organizată la finalul lunii septembrie la Bucureşti, au decis să renunţe din cauza verdictului de plagiat primit de premierul Victor Ponta din partea Universităţii Bucureşti şi a CNADTCU.

Potrivit Ziare.com, cercetatorul Cristian Dogaru, un român stabilit în Elveţia, a lansat a lansat un apel online pe site-ul organizaţiei Civitas, prin care îşi îndeamnă colegii la boicotarea conferinţei. Aproape 300 de persoane, printre care cercetători şi profesori universitari din străinătate, au semnat deja nota de protest. Prof.dr. Dan Burghelea, “unul dintre cei mai influenţi matematicieni români din diaspora”, propune desolidarizarea oficială de "patronul plagiator".

Iată prezentarea evenimentului, primită de cercetătorii români din afara graniţelor ţării şi care a stârnit nemulţumirea unor invitaţi:

"Sub înaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta, se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 25 – 28 septembrie 2012, cea de-a treia ediţie a conferinţei 'Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţamântul Superior din România'. Organizat sub sloganul 'Seminţe de Viitor – Seeds for the Future', evenimentul îşi propune să creeze un spaţiu al dialogului şi al colaborării între cercetători români, indiferent de locul unde trăiesc si lucrează”.

Iată şi reacţia oficială a gupului de profesori univesitari şi cercetători conduşi de Cristian Dogaru, cercetător științific la Universitatea din Berna:

“Este o acțiune lăudabilă în sine dar care, fiind organizată “sub inaltul patronaj al Primului Ministru, Dl. Victor Ponta”, încurajează, din păcate, o fraudă.

Ținând cont de dovezile irefutabile privind plagiatul academic comis de dl. Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat, publicate inițial de prestigioasa revistă Nature, confirmate de Comisia de Etică a Universității din București și de alte instituții independente, cerem boicotarea conferinței “Diaspora în Cercetarea Științifică,” atâta vreme cât ea este patronată oficial de dl. Ponta. Suntem convinși că printre posibilii participanți se află numeroși cercetători de foarte bună calitate. Tocmai de aceea este important să se trimită acest semnal lipsit de orice ambiguitate: nu pactizăm cu minciuna, nu cauționam frauda.

Comunitatea științifică are dreptul să răspundă cu un NU categoric tentativei de anexare a acestui eveniment eforturilor d-lui Ponta de a mușamaliza un scandal național și internațional”.

Pe ziare.com puteţi citi integral luările de poziţie ale altor exponenţi ai diasporei care lucrează în universităţi din Statele Unite, Danemarca, Germania şi Franţa.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Europarlamentarul italian Pino Arlacchi (PD), consilier onorific al premierului Ponta

Biserică pentru basarabenii din Padova