in

Certificatul verde, valabil doar NOUĂ luni fără doza booster

Comisia Europeană a stabilit ca certificatul verde Covid, care permite călătoriile în blocul comunitar, să fie valabil doar nouă luni după vaccinarea cu a doua doză. Doza a treia prelungește valabilitatea certificatului iar măsura intră în vigoare de la 1 februarie 2022.

Noua regulă – care va intra în vigoare de la 1 februarie 2022– va fi valabilă pentru călătoriile în cadrul Uniunii Europene, deși executivul de la Bruxelles recomandă statelor membre să o aplice și la nivel național. Comisia Europeană a anunțat marți că certificatele verzi vor fi valabile în UE doar nouă luni fără doza booster, adică fără doza a treia în cazul celor vaccinați în schema cu 2 doze, sau fără a doua în cazul celor care au fost vaccinați cu un ser admistrat într-o singură doză. După administrarea dozei booster, validitatea certificatului de călătorie va fi extinsă pe termen nedefinit pentru moment. Se va lua în calcul durata de protecție oferita de doza booster, relatează Ştirile Pro TV.

Haos în vămi. AUR cere ca românii din diaspora să nu mai fie CARANTINAŢI 

Decizia vine în timp ce țările europene se luptă să țină sub control răspândirea variantei Omicron. Comisia a spus că o perioadă de valabilitate armonizată pentru certificatele COVID „este o necesitate pentru libera circulație în siguranță și coordonarea la nivelul UE”.

Noile reguli

Comisia Europeană a adoptat marţi norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE. CE invocă argumentele Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată în termen de cel mult şase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare şi precizează că certificatul va fi valabil pentru o perioadă de graţie de încă trei luni după cele şase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naţionale de vaccinare şi accesul cetăţenilor la dozele de rapel.

O perioadă clară şi uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate, astfel cum a solicitat Consiliul European în cadrul ultimei sale reuniuni din 16 decembrie 2021. Noile norme vor garanta că restricţiile se bazează pe cele mai bune dovezi ştiinţifice disponibile, precum şi pe criterii obiective. Coordonarea continuă, un element esenţial pentru funcţionarea pieţei unice, va oferi claritate cetăţenilor UE în exercitarea dreptului la liberă circulaţie.

”Certificatul digital al UE privind COVID este o poveste de succes a Uniunii. Certificatul continuă să faciliteze călătoriile în condiţii de siguranţă la nivelul Uniunii Europene în această perioadă de pandemie. Până în prezent, în UE au fost emise 807 milioane de certificate. Certificatul digital al UE privind COVID a stabilit un standard la nivel mondial: până în prezent, 60 de ţări şi teritorii de pe cinci continente s-au alăturat sistemului”, conform unui comunicat al Comisiei.

Noile norme privind călătoriile în interiorul UE armonizează diferitele norme existente la nivelul statelor membre. Această perioadă de valabilitate ţine seama de orientările Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel este recomandată în termen de cel mult şase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va fi valabil pentru o perioadă de graţie de încă trei luni după cele şase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naţionale de vaccinare şi accesul cetăţenilor la dozele de rapel.

Noile norme privind perioada de acceptare a certificatelor de vaccinare se aplică în scopul călătoriilor. Atunci când introduc norme diferite de utilizare a certificatelor la nivel naţional, statele membre sunt încurajate să le alinieze la aceste noi norme pentru a oferi siguranţă călătorilor şi pentru a reduce perturbările. În plus, Comisia a adaptat normele de codificare a certificatelor de vaccinare. Acest lucru este necesar pentru a se asigura că se poate face întotdeauna diferenţa între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare şi certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel.

„Certificatul digital al UE privind COVID a devenit un standard la nivel mondial. Prin faptul că reflectă cele mai recente informaţii ştiinţifice privind dozele de rapel, certificatul rămâne un instrument esenţial pentru combaterea diferitelor valuri ale pandemiei. Împreună cu producţia şi furnizarea pe scară largă de vaccinuri, certificatul va ajuta statele membre să accelereze administrarea dozelor de rapel – o necesitate pentru protecţia sănătăţii publice, menţinând, în acelaşi timp, libera circulaţie a cetăţenilor noştri”, a afirmat Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Dozele de rapel se înregistrează după cum urmează:

-3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze.
-2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică sau a unei doze dintr-un vaccin cu 2 doze administrate unei persoane vindecate.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
mihaela omorata cagliari

Ucigașul româncei din Cagliari s-a sinucis, s-a aruncat de la etaj

false vaccinari la Palermo

Vaccinări false la Palermo, 400 de euro pentru o seringă goală: asistentă arestată – VIDEO