in

Școala românească de la Atena și-a deschis porțile: ”Vrem să fim un exemplu pentru toată diaspora”

Asociația „Sfântul Ştefan cel Mare” a organizat, în data de 28 septembrie a.c., festivitatea de deschidere a anului şcolar 2013-2014, a Şcolii Româneşti din Atena, Grecia. Cursurile se desfăşoară în sistem de şcoală de weekend şi sunt organizate în cadrul comunităţii române, cu sprijinul financiar al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

La eveniment au participat peste 150 de elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, dar şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Elene – doi preoţi români care slujesc în limba română în cadrul Bisericii Sf. Paraschiva Artemida, Loutsa, zona Attika, respectiv în cadrul Bisericii Sf. Vasile din Atena şi preotul greco-catolic Cristian Gaşpar. Ambasada României la Atena a fost reprezentată de Răzvan Junescu, prim colaborator.


Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a fost reprezentat de Zvetlana Preoteasa, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Directorul general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a transmis un mesaj din partea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni şi a făcut o mare bucurie elevilor, părinţilor lor, dar şi profesorilor aducând cărţi în limba română, manuale şcolare, culegeri şi caiete de exerciţii şi reviste didactice, se precizează pe site-ul DPRRP.


Profesorii şcolii „Sfântul Ştefan cel Mare” şi-au manifestat dorinţa ca împreună cu elevii români să participe la Proiectul „Basm românesc”, precum şi la toate celelalte proiecte iniţiate de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

„Comunitatea română ”Sf. Ştefan cel Mare” din Atena a deschis pentru al șaselea an consecutiv porţile Şcolii Româneşti din Atena – cursuri de weekend. Aceasta a fost fondată în anul 2008, la iniţiativa Ambasadei României la Atena şi a conducerii comunităţii românești de atunci. Din păcate, nicio altă asociaţie românească din Grecia, la momentul respectiv, nu a dorit să se implice” a declarat Nina Ghiță pentru Gazeta Românescă.


Tot ea a ținut să mulțumească, prin intermediul publicației noastre, părinților copiilor înscriși și tuturor românilor care au contribuit la realizarea proiectului. ”Despre eforturile depuse din 2008 şi până astăzi, pentru funcţionarea acestei şcoli, sunt multe de spus…în primul rând aş începe cu „atitudinea” părinţilor, care m-a impresionat. Fără contribuţia financiară a acestora, scoala n-ar fi existat. Suma plătită de părinţi, lunar, este simbolică, 15 euro/lunar. De efortul fizic depus cu ocazia deschiderii anilor şcolari, fără a cere nimic în schimb, nici nu mai discut.”

Preşedinta asociaţiei „Sfântul Ştefan cel Mare” a mulţumit public și ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, pentru sprijinul acordat comunităţii şi şcolii româneşti, loc în care copii români din Atena învaţă să fie români.

”Aceşti factori au dus la ceea ce este astăzi şcoala. Școala Românească din Atena, are un număr de 150 de cursanţi, aceştia fiind copii născuţi în Grecia, din părinţi români sau familii mixte sau/ şi copii ai românilor care au reîntregit familiile, aceştia fiind lăsaţi în grija rudelor în România şi au revenit alături de aceştia la vârsta şcolară.” a precizat românca.

”Şcoala este o realitate, funcţionează în regim de weekend, elevii noştri fiind înscrişi la: cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, teatru, matematică, iconografie şi în ansamblul folcloric ”Tradiţii”. Cadrele didactice sunt din cadrul comunității românești, cu studii de specialitate în România, recrutate în urma verificării CV-lor şi a diplomelor de specialitate.”

”Țin să precizați că am primit urări de încurajare şi susţinere și din partea doamnei Maria Kouveli – preşedinta Consiliului Minorităţilor Naţionale, din cadrul Primăriei Atenei. Aceasta şi-a exprimat regretul că nu a putut fi prezentă la festivitate. De asemenea, presa românească din Grecia a fost reprezentată, din păcate, doar de doamna Veronica Todor, realizatoarea emisiunii în limba romană de la Radio Athens Internaţional.”

(foto: Facebook)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dramă lângă Verona, un român și-a înjunghiat soția și s-a sinucis

Filmul „Poziţia copilului” va rula în cinematografele din Statele Unite