in

Comunitatea românească din Italia știe să se organizeze singură, nu are nevoie de ”GiGel Contra”

Un forum al asociațiilor românești, la care putea participa oricine, cu sprijinul ambasadei României și cu prezența a nu mai puțin de 4 deputați din Comisia românilor de pretutindeni din cadrul Parlamentului României. O șansă extraordinară de a spune ce probleme ai, de a da naștere unor proiecte noi sau de a face ca vocea ta, ca român în Italia, să fie auzită. Părea totul perfect, până să apară eternul ”GiGel contra”…
Iată filmul evenimentului:
Despre activitatea în mediu asociativ şi problemele românilor din diaspora s-a discutat vineri, 20 octombrie în sedința FORUMULUI ASOCIAȚIILOR DE ROMÂNI DIN ZONA DE COMPETENȚĂ CONSULARĂ A MISIUNII DIPLOMATICE. Această întâlnire a avut loc la Accademia di România la Roma, la care am avut onoarea de a întâlni o comisie a Camerei Deputaților din România, Comisie pentru românii din diaspora alcătuită din deputații Constantin Codreanu (şeful comisiei), Doru-Petrişor Coliu, Nicolae-Daniel Popescu, Angelica Fădor și Ioan Sorin Roman.
Temele abordate au fost diverse şi de maximă importanță pentru comunitatea românească. Aşadar s-a vorbit despre proiectele Start-up, despre situaţia precară a românilor din Sicilia, despre procedura de echivalare a titlurilor de studiu obținute pe teritoriul Italiei, despre necesitatea implicării românilor în viața civică şi politică, dar şi despre necesitatea înființării unui laborator legislativ.
Domnilor deputați li s-au pus întrebări mai puțin comode şi li s-a reproșat lipsa de colaborare cu comunitatea, având ca rezultat lipsa încrederii în politicienii români.
Discursurile celor care au luat cuvântul în sedință au fost îndelung aplaudate, iar întrebările dumnealor (ca şi „portavoce ” a asociațiilor pe care le reprezentau) au găsit un răspuns din partea membrilor comisiei.
Un moment mai puțin plăcut a fost acela în care Giancarlo Germani (un domn cunoscut cu diferite funcții și activitate în cadrul Partidului Identitatea Românească) a adus jigniri reprezentanților asociațiilor prezente. În discursul său, Germani  a ținut să precizeze că nu recunoaşte asociațiile româneşti şi federaţia nou înființată F.O.R.I. (FederațiA Organizațiilor Româneşti din Italia), că doar el poate rezolva problemele comunității fiind de meserie avocat. În discursul său, foarte agitat, într-o limbă română greu de înțeles, spre final, a spus că a ascultat numai prostii și că parlamentarii care au fost în Sicilia au fost niste proști care nu au știut că trebuiau făcute niște hârtii, foarte ușor de obținut dacă ar fi apelat la serviciile lui de avocat.
Toate acestea într-un discurs agitat şi incoerent, uitând chiar şi faptul că se afla într-o instituție a Statului Român! FELICITĂRI DOMNULE, autointitulat „AVOCAT AL COMUNITĂȚII”!
Nu a întârziat să apară și replica din partea prim-vicepreşedintelui Federației Organizațiilor Româneşti din Italia, Adrian Niță, rugându-l să lase ca această comunitate să se organizeze așa cum au făcut-o și Italieni în Argentina, America și oriunde în lume, replică ce l-a făcut pe avocat să părăsească sala ca un copil care îşi ia jucăriile şi pleacă!
Problema nu a fost faptul că s-a restabilit liniștea și bunul simț în sală, problema a fost alta. După incident, tot dumnealui s-a arătat nemulțumit, motivând că s-a simțit jignit. Și după modelul „HOȚUL STRIGĂ HOȚII!”, nu a întârziat cu postările pe rețelele de socializare în care şi-a luat postura de victimă agresată verbal de către români „rasişti” şi plini de tupeu: „auzi tu, să îți permiţi în casa dumnealui (Italia) să vii şi să faci ordine”! Pfff!
Acuzațiile precum că s-ar fi strigat “afară cu italienii” fiind nefondate amintind că multe dintre acțiunile asociațiilor se fac în colaborare cu instituții și organizații italiene.
 
Ne-am obişnuit să pretindem de la alţii tot ceea ce credem că ni se cuvine. Însă nu am cerut niciodată care ar putea fi contribuția noastră ca şi cetăţeni pentru binele comunității româneşti din care facem parte.
Cunoaştem cu toții „Povestea unui om leneş” de Ion Creangă?! Celebra replică:” D’apoi, moi ț-is posmagii, cucoana?”.
Suntem atât de egocentrici şi îngâmfați încât ne credem buricul pământului. Totul ni se cuvine, chiar şi posmagii…acele activităţi a unor asociații trebuie (în gândirea unora) să aibă scop final bunăstarea personală a domniilor lor. Ceea ce se uită cu uşurință este faptul că aceste activităţi se fac de cele mai multe ori din buzunarele proprii, puținul pe care îl au îl pun în slujba comunității.
DA! Spun puținul lor deoarece nu toate asociațiile beneficiază de fonduri europene sau de la bugetul DDRP (aşa cum se trâmbițează de către unele personaje ce au drept scop dezbinarea).
Jenant și dureros nu este faptul că o persoană vine și aruncă cu venin într-o întâlnire organizată tocmai pentru a prezenta problemele cu care te confrunți ca emigrant într-o țară străină, ci faptul că, din diferite motive nu poți să te organizezi oferindu-ți timpul și banii în mod cinstit. Apar mereu cei CARE PRETIND  că au tot dreptul să conducă comunitatea românească, fără să ne gândim că au mereu interese personale rezultate tocmai din meseria pe care o practică. Clienții români din Italia sunt o sursă imensă pentru cei care pot specula pe seama problemelor lor: accidente de muncă și de circulație, precum și o imensitate de cauze administrative, civile și penale.
La fel de dureros este și faptul că pretinși jurnaliști, cu trecut nu tocmai în regulă din multe puncte de vedere, se aliază în campania de denigrare tocmai a românilor din Italia, a celor care doresc să facă ceva fără a avea interese personale și dau credibilitate acelora care le spune fără nicio jenă: ”Ești la mine în țară, dansezi cum cânt eu!”.
Ca o concluzie finală: Comunitatea românească din Italia știe să se organizeze singură, nu are nevoie de ”GiGel Contra”.
Despre eveniment se poate citi și aici: http://roma.mae.ro/local-news/2048
Lăcrămioara Maricica Niță, Roma
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Guvernul spaniol a pus în aplicare articolul 155 din Constituție: “Nu se suspendă autonomia sau autoguvernarea Cataluniei, ci înlăturăm oamenii”

Absurd! O tânără din Diaspora se revoltă contra pensionarilor din România: «Nu ne permiteți să ne întoarcem acasă! Voi v-ați trăit traiul, v-ați mâncat mălaiul! Ați făcut o revoluție și tot degeaba».