in

”Cunoaște-ți vecinii”, eveniment organizat de DPRRP pentru studenții români

Luni, 9 septembrie a.c, a avut loc la Eforie Nord deschiderea oficială a şcolii de vară „Cunoaşte-ţi vecinii”, eveniment organizat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).

Invitaţi la deschiderea evenimentului au fost domnul Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, domnul Stejărel Olaru, secretar de stat în MAE, domnul Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE, domnul Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, doamna Mirela Matichescu, vicepreşedinte la Autoritatea Naţională pentru Turism şi domnul Tiberiu Apostol, director general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Şcoala de vară a debutat cu o conferinţă de prezentare a proiectului şi a calendarului de acţiuni, prevăzute pentru întreaga săptămână. În cadrul intervenţiei sale, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a subliniat faptul că identitatea naţională reprezintă un reper semnificativ, care are legătură cu procesul de educaţie, dar şi cu conştiinţa fiecărui individ. De asemenea, ministrul delegat a accentuat postura de elite în curs de formare, care le revine studenţilor reuniţi la Eforie Nord, ipostază care îi responsabilizează în procesul de menţinere şi diseminare a valorilor româneşti. În alocuţiunea sa, ministrul delegat a punctat şi faptul că identitatea naţională românească trebuie afirmată şi expusă cu încredere, mândrie şi confort.

Secretarul de stat Stejărel Olaru a evidenţiat dorinţa Departamentului de a oferi continuitate unor astfel de momente, apreciind că programele de formare sunt ocazii de consolidare a legăturilor dintre România şi etnicii români din vecinătate, bursieri ai statului român, un adevărat prilej de facilitare şi menţinere a contactelor, pe termen lung. Totodată, secretarul de stat a evocat importanţa unei relaţii apropiate şi funcţionale a statului român cu comunităţile de români din afara graniţelor.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a afirmat că iniţiativele statului român în domeniul românilor de pretutindeni trebuie să fie cunoscute, inclusiv printr-un schimb aprofundat de idei. De asemenea, secretarul de stat a afirmat că identitatea românească trebuie promovată, sub toate faţetele ei, la fel ca şi pârghiile de care statul român dispune pentru protecţia comunităţilor de români din vecinătatea istorică. Totodată, domnul Bogdan Aurescu a anunţat faptul că Televiziunea Română va relua difuzarea programelor sale în Republica Moldova, reuşită care a presupus un efort concertat din partea instituţiilor statului român.

Doamna Renate Weber, membră a Parlamentului European, a subliniat faptul că exponenţi ai identităţii româneşti pot repurta succese remarcabile, oriunde s-ar afla, atât prin realizările lor personale, cât şi prin modul cum se raportează la România. De asemenea, doamna Renate Weber a accentuat rolul de formare şi cunoaştere pe care îl constituie contactul cu identitatea naţională şi conştientizarea componentelor acesteia.

Domnul Ovidiu Miculescu, preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a evidenţiat rolul special al Radio România, acela de punte între românii din România şi cei din afara graniţelor, promotor de calibru al limbii şi culturii române. De asemenea, preşedintele director general al SRR a lansat o invitaţie studenţilor prezenţi, afirmând că instituţia pe care o conduce are toată disponibilitatea în a găzdui stagii de practică pentru aceştia, în domenii variate.

Doamna Mirela Matichescu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism, a amintit bogăţia patrimoniului spiritual şi intelectual al României, menţionând că românii din afara graniţelor au un rol deosebit în promovarea României în străinătate, inclusiv ca destinaţie turistică.

Domnul Tiberiu Apostol, director general la Ministerul Educaţiei, a prezentat salutul domnilor miniştri Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu şi a afirmat că statul român va continua să sprijine permanent, cu un număr substanţial de burse, tinerii români din zona vecinătăţii istorice.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Litoral 2013: Cât au cheltuit românii la mare în această vară

Fraţii Dolănescu se luptă pentru averea artistului. Moştenirea este evaluată la 2,5 milioane de euro