in

Danemarca, români înșelați de patron, reambalau bomboane expirate: ”Eram sclavi. Am lucrat 12 ore non-stop”

Unul dintre cei mai mari distribuitori de dulciuri din Danemarca, David Yüksel, va trebui să plătească drepturile salariale unor muncitori români care s-au adresat justiției, ajutați de sindicatele 3F și HK.

Astfel, David Yüksel va trebui să plătească circa 65.000 de euro (505.000 coroane), scrie portalul fagbladet3f.dk, care s-a ocupat de caz. Cei trei români vor primi 302.000 coroane, iar sindicatele 202.000 coroane, cheltuieli de judecată.

În total au fost șase români care l-au reclamat pe David Yüksel, pentru că nu fuseseră plătiți pentru munca desfășurată, care, printre altele, consta și în reambalarea unor bomboane vechi și expirate, pentru a fi repuse în vânzare, la o fermă privată în apropiere de Hilleroed, la nord de Copenhaga.

Cinci tone de dulciuri vechi au fost confiscate de la fermă în timpul unei descindei a Agenției Daneze pentru Alimentație.

Publicația Fagbladet 3F a dezvăluit, în vara anului 2014, că românii nu își iau salariile, în conformitate cu contractele lor de muncă. Românii au declarat că au ambalat bomboane vechi timp de cinci luni și au fost plătiți numai cu 35 de coroane pe oră, circa 5 euro.

Au povestit că au lucrat de la ora șapte dimineața până la ora șapte seara pentru David Yüksel, la ferma sa lângă Hillerød. Romanii afirmă că au făcut construcții, horticultură și curățenie, precum și punerea de noi etichete pe pungile de bomboane vechi.

”Eram sclavi. Am lucrat 12 ore non-stop. Nu trebuia să vorbim la telefon și nu aveam pauze spate. A fost sub orice critică”, a povestit Lucian, în vârstă de 34 de ani.

În mai 2016, Tribunalul din Copenhaga l-a condamnat pe David Yüksel și cele trei societăți afiliate să plătească un total de 714.000 coroane la șase români și cheltuielile de judecată pentru sindicatele 3F și HK.

Judecătorii au considerat că contractele de muncă scrise au fost întocmite numai pentru a obține permisul de muncă pentru români. De asemenea, judecătorul a apreciat că o “parte substanțială” a salariului a fost plătită la negru prin acordul părților.

David Yüksel și cele trei companii au făcut apel contra verdictului. Între timp, cele trei companii au dat faliment. Companiile nu au plătit nimic din suma pe care au fost obligate să o plătească. (S.C.)


Padova, se credeau stăpâni de sclavi, un italian și o româncă arestați

Un nou caz de sclavie cu români în Italia: oameni simpli din Moldova munceau cu 1 euro pe oră

Exploatați în Spania: zeci de români angajați la cules usturoi, tratați ca sclavii, munceau în soare și nu erau lăsați nici să bea apă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trapani, și-a sechestrat și rănit cu o foarfecă fosta iubită italiancă, român arestat

DJ Danny, un român încinge atmosfera în cluburile din Germania: «Dacă vrei calitate, nu negocia prețul!»