in

Deputat de diaspora, amendament la proiectul Legii Bugetului: ”Cer 100 de milioane pentru Ministerul pentru Românii de Pretutindeni”

Suplimentarea bugetului ministerului diasporei cu 100 milioane de lei, activarea unui magistrat de legatură cu Italia și înființarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni sunt doar câteva dintre propunerile pe care deputatul de diaspora Constantin Codreanu le-a prezentat în Camera Deputaților, într-o declarație politică, amendamentele depuse la proiectul Legii Bugetului de stat pe anul 2019, scrie într-un comunicat primit la redacție.

”În ceea ce privește fondurile rezervate celor peste 10 milioane de români din afara granițelor nu există niciun progres simțitor. Din păcate, acest domeniu prioritar rămâne în continuare subfinanțat, în contrast cu alte domenii neprioritare, dar suprafinanțate.”, scrie Codreanu.

”Am propus alocarea către Ministerul Justiției a sumei de 1 milion de lei pentru trimiterea unui magistrat de legătură în Italia, de către partea română. Acum, în Italia, există 2703 de deținuți români, reprezentând un procent de 13,61% din întreaga populație străină deținută. Cu toate eforturile organizatorice și operaționalitatea ministerelor, există situații în care transferul deținuților devine un proces dificil. Către statul român se fac aproximativ 100 de transferuri pe an, iar acest număr este în scădere. Au fost 90 de transferuri, în anul 2014, 110 în anul 2015, 89 în anul 2016 și 36 doar în prima jumătate a anului 2017, ceea ce înseamnă aproximativ 70 de persoane până la sfârșitul anului. Trimiterea în Italia a unui magistrat, de către partea română, ar relansa schimbul de informații și ar accelera procedurile bilaterale ale acestor cazuri de transfer. Sper că veți susține acest amendament.”, a mai spus el.

”În ceea ce privește Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, am propus alocarea a 1 milion de lei pentru înființarea și funcționarea Muzeului Românilor de Pretutindeni, instituție strategică pe care România încearcă fără succes să o înființeze de 12 ani, într-o dureroasă dovadă a neputinței sale.  Aceste fonduri ar urma să fie îndreptate, în principal, spre alocarea unui sediu corespunzător care să găzduiască Muzeul Românilor de Pretutindeni, așa cum prevede Legea nr. 299/2007.

Principalul amendament privind Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), însă, vizează suplimentarea cu 72 de milioane de lei a fondurilor destinate românilor de pretutindeni și organizațiilor reprezentative ale acestora, astfel încât bugetul celui mai sărac minister din România să crească la 100 de milioane. 

Potrivit estimărilor noastre, necesitățile reale în domeniu, coroborate cu posibilitățile statului român, ne-ar permite – dacă s-ar dori politic –  să prevedem în Bugetul pe anul 2019 cel puțin 200 de milioane de lei destinate românilor din afara granițelor țării. Dar, pentru motive de realism, vorbim aici doar de 100 de milioane. Această chestiune trebuie să fie una de consens politic exemplar în Parlament. Nu e loc aici pentru polemici sterile sau speculații patriotarde. Există o problemă și trebuie să o rezolvăm.”, a mai propus deputatul Codreanu.

Iată întregul comunicat: Comunicat-de-presa

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Lucrătorii străini, noii sclavi în România. Declarație șocantă: «Unii au fugit, dar au fost prinşi»

Asociație din Italia, sesizare către Ministerul pentru mediul de afaceri: ”Neregularități în procesul de înregistrare a activităților noastre economice”