in

Deputat PNL: «Guvernul nu a achiziționat tablete pentru Diaspora, haosul de la ultimele alegeri se va repeta»

Matei Dobrovie, deputat PNL, membru în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, acuză Guvernul și pe Viorica Dăncilă că nu alocă fonduri pentru buna desfășurare a alegerilor în străinătate, pregătind condițiile pentru îngrădirea dreptului la vot.

„Până în momentul de față guvernul Dăncilă nu a alocat nicun ban pentru tabletele/dispozitivele electronice care potrivit legii votate de Parlament trebuie să faciliteze votul în străinătate! Cozile interminabile de la alegerile europarlamentare s-au datorat și necesității de a completa datele personale manual.

Acum suntem în situația în care guvernul României, prin Ministerul Finanțelor Publice, nu a alocat niciun leu pentru achiziționarea de tablete pentru cei din Diaspora și nu a început demararea procedurilor de achiziții, deși potrivit Legii 148/2019, art.I, pct.16 (7) g: ,,(…) alegătorul care votează în străinătate semnează pe un dispozitiv electronic’’.

Nu este clar care sunt autoritățile/instituțiile statului ce ar trebui să se ocupe de achiziționarea acestor tablete și de ce, până la această dată, nu au fost alocate resurse financiare pentru achiziționarea acestor dispozitive electronice. Este neglijență sau se dorește o fraudare a alegerilor, dat fiind că fără tablete nu se poate asigura nici Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu (SIMPV)?

La ce se referă doamna Dăncilă când spune că la ”la nivelul Guvernului am adoptat un set de măsuri pentru o cât mai bună organizare a procesului electoral, indiferent că este exercitat în ţară sau în străinătate”?

Faptul că a cerut Autorităţii Electorale Permanente să extindă termenul pentru înscrierea românilor din străinătate în Registrul electoral, pentru a creşte numărul celor care pot vota prin corespondenţă, arată că lucrurile nu merg bine cu preînregistrarea.

Personal cred că este nevoie de campanii de informare mult mai puternice făcute de MRP, MAI și MAE, dat fiind că doar 30 000 de cetăţeni s-au înscris până acum pe site-ul votstrainatate.ro pentru a vota prin corespondenţă sau pentru a opta pentru o secţie de votare. Din păcate haosul de la ultimele alegeri și îngrădirea dreptului la vot riscă să se repete.”

Matei Dobrovie, deputat PNLComisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Îngrijitoare din Italia, mesaj emoționant despre munca ei: ”Nu râde de mine, că sunt o badantă”

Declarație șoc a ministrului diasporei: Românii au OBLIGAȚIA să se înscrie în termen de 30 de zile la misiunile diplomatice, dar nu o fac pentru că mulți muncesc la negru