in

Deputatul Ioan Bălan acuză Guvernul României: «În afară de câteva comunicate de presă, nu ați făcut nimic pentru românii din afara granițelor»

În afară de câteva comunicate de presă, Guvernul României nu a făcut nimic concret pentru protejarea identității culturale a românilor din afara granițelor, acuză Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, într-o interpelare adresată Ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu.

«Cu excepția unor comunicate de presă formulate de Ministerul Afacerilor Externe în favoarea românilor din afara granițelor țării, nu am cunoștință ca Guvernul României să se fi implicat în mod pro-activ pentru protejarea intereselor identitare ale comunităților de români, mai ales din zonele învecinate», spune deputatul de Suceava.

Situația este cu atât mai gravă cu cât se întâmplă chiar în anul în care se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri.

„În ultimii 28 de ani, autoritățile române nu au întreprins nici demersuri concrete și nici nu au finanțat corespunzător programe, măcar pentru menținerea identității lingvistice a românilor din afara granițelor țării. Personal, m-am deplasat în Ucraina și am purtat discuții cu autoritățile din țara vecină atunci când școlile cu predare în limba română din Bucovina de Nord au fost amenințate de unele decizii arbitrare ale autorităților ucrainene”, a arătat Ioan Balan.

Au existat promisiuni, în programul de guvernare 2018-2020, printre care „Învățarea limbii române, a elementelor de istorie și civilizație românească – un drept pentru orice român”.

Guvernul României și-a asumat sprijinirea comunităților de români din străinătate, prin dublarea numărului de elevi participanți la cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească și introducerea acestui curs în unități școlare din cât mai multe state membre ale UE. De asemenea, Guvernul s-a angajat la dezvoltarea și modernizarea „rețelei de școli, grădinițe, biblioteci și centre culturale în țările cu comunități românești cu accent pus pe comunitățile din vecinătate”.

Dar, spune Ioan Balan, de toate aceste promisiuni s-a ales praful, iar „ajutorul” s-a rezumat la o serie de comunicate de presă formulate de Ministerul Afacerilor Externe în favoarea românilor din afara granițelor țării.

Deputatul îi cere imperios lui Teodor Meleşcanu să detalieze „nivelul de acțiune al Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 2017-2018, cu privire la prezervarea drepturilor minorităților de români aflați în Ucraina, Transnistria și Serbia, în special cu privire la învățământul în limba română şi, de asemenea, să prezentați nivelul rezultatelor obținute”.

Apoi Meleșcanu este somat să răspundă la câteva întrebări: „Care este nivelul creditelor bugetare pe care Guvernul României le are la dispoziție pentru investiții în infrastructura școlară pentru comunitățile din afara granițelor țării? Care este stadiul altor obiective asumate, cum ar fi cele legate de programele de distribuire a manualelor în limba română, tabere și școli de vară organizate în România sau burse de studiu pentru elevii din aceste comunități?”.


 Deputat din Parlamentul României: «În Italia sunt 3 milioane de români, jumătate muncesc la negru. Cum îi protejează MAE?»

Propunerea șoc a unui deputat de diaspora: ”Să reintroducem taxele consulare”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italian denunțat după ce a incendiat mașina fostei iubite românce. ”Am pus benzină și i-am dat foc”

Atenție! Efectuarea serviciilor consulare la Secția Consulară a Ambasadei României la Roma PE BAZĂ DE PROGRAMARE ONLINE