in

Dramele diasporei: «După ce am plecat la muncă în Italia, familia mea s-a rupt pur și simplu»

Câteva românce care au plecat la muncă în Italia au povestit pentru portalul vice.com ce s-a ales de familiile lor de acasă. Pentru cele mai multe, viața din Italia nu le-a adus decât sacrificii și destrămarea familiei.

Sărăcia și lipsa unor oportunități de educație au împins sute de mii de românce să ia drumul Italiei, unde să muncească în poziții de badante. Pentru cei care nu știu ce înseamnă asta, badantele reprezintă un termen pentru femeile care îngrijesc bătrâni sau persoane cu dizabilități în Italia.

Pentru ratele la bancă

„Am plecat în urmă cu șapte ani la cules de căpșuni, ca să putem plăti ratele la bancă”, povestește Elena Doina, 49 de ani, din județul Olt.

„Am lăsat în urmă un soț, doi copii (o fată și un băiat) și o gospodărie cu animale. După ce am plecat, familia mea s-a rupt pur și simplu. Eu eram stâlpul casei chiar dacă lui bărbată-miu nu-i plăcea să recunoască asta. Mi-a făcut multe reproșuri din gelozie. Credea că dacă am plecat în Italia, gata… am devenit curvă ca multe dintre româncele venite aici. Nu suporta să îl contrazic.

A depus cererea de divorț la doar trei săptămâni după ce am ajuns în Italia. Mi-a dat foc la toate hainele și l-a manipulat pe băiat să mă urască. Ani întregi copilul meu nu a vorbit cu mine. Acum vorbim din nou, chiar dacă numai prin mesaje.

Eu sunt mândră de ambii copii. Băiatul a învățat și a muncit mult, iar acum lucrează ca polițist. L-am ajutat cât am putut: să își cumpere câte o haină, să își plătească o chirie, în fine, i-am dat bani pentru tot ce are nevoie un tânăr. Fata, în schimb, s-a dus să stea la mama mea, dar știți cum este cu diferențele de mentalități și certurile între generații. Așa că după ce a terminat facultatea a venit la mine în Italia. Lucrează și ea în Napoli. Are un băiat de trei ani pe care toată ziua îl vezi numai fugind de colo-colo.

Acum lucrez ca badantă la o bătrână. Este a doua de care am grijă. Aici îmi este mai ușor față de munca la cealaltă, care avea Alzheimer. Țipa la mine, mă fugărea cu scaunul prin casă, iar noaptea nu mă lăsa să dorm. Au fost săptâmâni întregi în care dormeam doar două ore pe noapte.”


Serial GR 12/ Vieți de ”badante”: ”La 16 ani, câştigam mai mult ca doctorul din sat”

Vânătorul de ”badante”: un carabinier la pensie, expert în Mafie, adună date despre românce care vor să se angajeze ca îngrijitoare

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

În fiecare zi 11 violuri în Italia. În patru cazuri din zece autorul este străin

Ciclistul Eduard Grosu, performer la un mare club italian: «Hagi și Halep sunt legende, aș vrea să ajung ca ei»