in

Ciclistul Eduard Grosu, performer la un mare club italian: «Hagi și Halep sunt legende, aș vrea să ajung ca ei»

Campionul român la ciclism Eduard Grosu este, din 2014, legitimat la clubul profesionist italian Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini. De curând a participat la un turneu în China unde a obținut rezultate frumoase. O accidentare l-a oprit din drumul spre un loc mai bun.

«Se termina in cel mai urat mod Turul Qinghai Lake pentru mine, dupa 3 victorii si un podium, singurul mod in care m-au putut invinge a fost sa ma omoare. Cazatura la 25 m si clavicula rupta!», a scris campionul român în 30 iulie pe pagina sa de Facebook. În etapa a 9-a s-a accidentat, dar nu a întrerupt cursa, a trecut linia de sosire pe jos.

Edi Grosu a câştigat etapa a treia, a șaptea și a opta și a obținut locul doi în etapa a cincea a Turului ciclist al Lacului Qinghai (China), fiind, înainte de accidentare, printre primii în clasamentul general pe puncte.

Eduard-Michael Grosu s-a născut în 1992 la Zărneşti (Jud. Braşov) şi a devenit primul ciclist român care a concurat la profesionişti. Tatăl său, Viorel Grosu, a fost la rândul său un ciclist de performanță, fiind primul său antrenor. «Am început să practic ciclismul datorită tatalui meu, Viorel Grosu, fost multiplu campion național, la vârsta de 11 ani», a povestit el.

Multiplu campion naţional de juniori şi de seniori (specialist în probă de contratimp), el a plecat în Italia unde a fost legitimat la echipele de amatori Progettociclismo Evo Team (2012) şi Overall Cycling Team (2013), iar în 2014 a devenit sprinter pentru profesioniştii de la Nippo – Vini Fantini.

Grosu este şi primul rutier profesionist din ţara noastră şi totodată primul român care a participat la Turul Italiei, el ocupând locul 150 în 2015 şi locul 153 în 2016.

Este primul ciclist român care a semnat un contract de profesionist la o echipă din Italia. Cu echipa italiană Vini-Fontini Nippo din Abruzzo, cu sediul lângă Pescara, a realizat performanțe frumoase.

Într-un interviu acordat publicației SportFair, Eduard Grosu a fost întrebat dacă poate fi asociat marilor sportivi români ca Ștefan Radu, Gheorghe Hagi și Simona Halep. “Ei sunt legende în România! Eu trebuie să muncesc mult să ajung la nivelul lor!», a răspuns Eduard.

”Am participat pentru prima data la „Campionatul Național de Ciclocross” (2003 Poiana Brașov). Pana in momentul de fata am adunat 25 de titluri de campion national si doua medalii de bronz la „Campionatele Balcanice de sosea”, medalii de argint si bronz la „Campionatele Natinale” plus victorii in competitii internationale si nationale.

Intenția sa este de a înființa în România o Academie de ciclism. « Aș vrea să dau șansa și altor cicliști tineri români să-și îndeplinească visul. Pentru că am observat că și mentalitatea lor e diferită de cea a italienilor. Ei devin campioni ai României și cred că sunt campioni mondiali. Dar când se duc și dau piept cu cei de dinafară văd că nici măcar nu termină cursele.», a declarat sportivul pentru Digi Sport.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dramele diasporei: «După ce am plecat la muncă în Italia, familia mea s-a rupt pur și simplu»

Ministrul Finanțelor, idei halucinante: Românii din diaspora ar putea să fie spionii României!