in

Drept la replică / Secretar de stat Ovidiu Iane: «Afirmația „falsul Consiliu” este periculoasă și instigă la nerespectarea legii»

Având în vedere articolul “Membri ai comisiei pentru românii din afara granițelor sapă adânc groapa Congresului Diasporei” publicat în data de 5 septembrie 2017 pe portalul “www.gazetaromaneasca.com”, vă rog să publicați următorul drept la replică:

 

DREPT LA REPLICĂ

Articolul publicat, face cu precădere referiri directe, defăimătoare și false la persoana domnului Ovidiu Iane, pentru următoarele argumente:

  1. Afirmația: “Singura legătură care există între falsul Consiliu și Parlament se face prin intermediu secretarului de stat Ovidiu Iane…”

Comentariu: Consiliul Românilor de Pretutindeni a fost constituit în baza legii 299/2007 și validat în Biroul Permanent Reunit al Camerei și Senatului. Conform art. 9.  alin (1) din legea enunțată, Congresul Românilor de Pretutindeni alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent. Deci afirmația „falsul Consiliu” este periculoasă și instigă la nerespectarea legii în ansamblu prin sugerare directă că orice lucru stipulat si făcut în baza unei legi poate fi considerat fals. Atâta timp cât Congresul, Consiliu și Regulamentul de funcționare au fost validate conform legii, orice altă referire este falsă și tendențioasă.

Referitor la “legătura” ce ar exista între Consiliu și domnul Ovidiu Iane facem precizarea că respectiva legătură este instituțională și în baza legii, conform art 9. alin. (5) din legea 299/2007 “Ministerul pentru Românii de Pretutindeni va asigura secretariatul tehnic al Consiliului Românilor de Pretutindeni și …” prin secretariat tehnic înțelegându-se și suportul și expertiza membrilor ministerului.

  1. Afirmația: “Ovidiu Iane a fost prezent și astăzi la lucrările Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, deși nimeni nu îl invitase.”

Comentariu: Având în vedere Ordinea de zi a ședinței Comisiei pentru comunități de la Camera Deputaților, atașată la sfârșitul documentului, faptul ca Ministerul pentru Romanii de pretutindeni nu a fost invitat, arata clar ca convocarea ședinței comisiei s-a făcut fără respectarea Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede la art. 55 alin. (3)  că “Proiectele de acte normative inițiate de Guvern care se află pe ordinea de zi a comisiilor sesizate în fond nu vor fi dezbătute decât în prezența secretarului de stat desemnat.”, ori pe ordinea de zi figura PLx264/2017, proiect de lege inițiat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

De asemenea, cu privire la prezența domnului Ovidiu Iane la dezbaterea în comisie a Metodologiei, lipsa invitației arată nerespectarea legii 299/2007 care la art. 8. alin (2). Prevede că “Convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni se realizează de birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni… ”, ori sintagma “în colaborare cu Ministerul” prevede clar  obligativitatea participării delegatului ministerului la toate procedurile legate de convocarea congresului.

  1. Afirmația: “ Ovidiu Iane este și cel care insistă ca metodologia să fie făcută având ca bază de selecție pentru viitorii congresmani acele semnături…”

Comentariu: Ovidiu Iane NU a insistat pentru lista de semnături. Fiind întrebat, acesta a afirmat că nu contează ce documente se propun pentru validarea candidatului ci doar că procedura de selecție și departajare trebuie să fie obiectivă, transparentă, să nu lase loc la interpretări subiective. Rugăm pe această cale președintelui comisiei să publice stenograma ședinței.

  1. Afirmația: “Deși noua metodologie a fost prezentată public și poate fi citită de oricine, în ședința de astăzi, secretarul de stat Ovidiu Iane a avut susținerea celor doi deputați USR”

Comentariu: Ovidiu Iane a participat la ședință fără să facă propuneri pe metodologie. Argumentele pro și contra au fost expuse de deputații prezenți la comisie. Domnul Ovidiu Iane nu a intervenit în “disputa” dezbaterii. Deci, afirmația că Ovidiu Iane a avut susținerea celor doi deputați este de asemenea falsă. Pe de altă parte, din ultima poziție oficială exprimată chiar de membrii CRP prin intermediul secretariatului general, rezultă că propunerile de modificare pe care aceștia le-au trimis către comisie, nu au fost luate în considerare.

Concluzii: Articolul promovat de publicația dumneavoastră este nedocumentat din mai multe surse conform cu uzanțele jurnalistice și cu precădere orientat spre prezentarea unei imagini false despre ședința comisiei. De asemenea prin modul de exprimare, rezultă clar că respectivul text reprezintă cu precădere un atac la persoana domnului Ovidiu Iane.

Atașat aveți Ordinea de zi a comisiei.

 Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

 ORDINEA DE ZI a lucrărilor Comisiei din ziua 05 Septembrie 2017

  1. Dezbateri și vot privind forma finală a Metodologiei Congresului Românilor de Pretutindeni;
  2. PLx. 264/2017 – Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate.

Cu link: http://www.cdep.ro/co/docs/F793369048/oz09052017.pdf

Secretar de stat Ovidiu Iane


 

Membri ai comisiei pentru românii din afara granițelor sapă adânc groapa Congresului Diasporei

Parlamentarii diasporei au cheltuit un sfert de milion de euro în primele luni ale anului. Cu ce rezultate?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Drept la replică / Deputat PMP Doru Coliu: ”Nu mai vrem la Congres oameni în căutare de funcții”

Povestea Gianinei, cea mai iubită româncă din Lucignano: ”Ne-a dat o lecție de civilitate”