in

Elveţia, nu e rasist să spui “porc străin” sau ”refugiat jegos”

Să insulţi un imigrant nu este o infracţiune rasistă. În Elveţia, după referendumul care a decretat stoparea imigraţiei în masă, explodează un nou caz. Expresiile « Sau-Ausländer» («porc străin») şi «Dreck-Asylant» («refugiat jegos ») sunt injurioase, dar nu constituie o discriminare rasială potrivit Codului Penal.

Acest lucru a fost stabilit de Tribunalul federal, maximă instanţă judiciară elveţiană, într-o decizie publicată recent. Judecătorii au fost chemaţi să se pronunţe asupra cazului unui poliţist care în aprilie 2007 a reţinut un solicitant de azil algerian la salonul internaţional de ceasuri şi bijiterii din Basel, suspectându-l de furt.

Elveția nu e raiul străinilor

 


 

În timp ce îi punea cătuşele, poliţistul l-a apostrofat cu epitetele « Sau- Ausländer» şi «Dreck-Asylant». În primă instanţă, justiţia din Basel l-a condamnat pe poliţist cu acuzaţia de discriminare rasială, aplicându-i o pedeapsă pecuniară cu suspendare condiţionată. Însă agentul a făcut recurs. Sancţiunea a fost anulată în ultima instanţă.

Iată care sunt salariile oferite românilor în Europa

Potrivit Înaltei Curţii elveţiene, exprimările poliţistului nu trebuie luate în considerare în raport cu o anumită rasă, etnie sau religie după, cum cere articolul aferent din codul penal care pedepseşte discriminarea rasială: termenii “străin” sau “solicitant de azil” pot să se refere la persoane de origini sau religii cu totul diferite.

În plus, tot potrivit judecătorilor Înaltei Curţi, aceste insulte nu pot fi considerate o discriminare rasială nici dacă se referă la o precisă naţionalitate sau etnie. În aria lingvistică germanofonă, epitetele care conţin cuvintele “Sau” şi “Dreck” sunt de mai mult timp în mod amplu utilizate ca “manifestare de proastă dispoziţie” şi sunt simţite ca injurii, dar nu ca atac la demnitatea umană.

Cătălin Dorian Florescu, scriitorul român premiat în Elveţia: “Acasă” are un nivel mult mai senzual decât credem noi”

Potrivit Curţii, insultele proferate de poliţist în exerciţiul funcţiunii sunt nelalocul lor şi inacceptabile, însă nu merg dincolo de infracţiunea de injurii. Comisia federală împotriva rasismului a reacţionat, arătându-se îngrijorată de faptul că Tribunalul federal consideră nediscriminatorii insultele menţionate mai sus deşi nu se referă numai la o anumită naţionalitate, ci şi la o etnie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, trei sferturi dintre tineri trăiesc din banii de buzunar de la părinți

Vizita ambasadoarei la Milano, autoritățile italiene au apreciat rolul comunității românești