in

Exodul medicilor / „Măriţi salariile, ca să nu mai plece”, apelul unui profesor român din SUA

În ultimii 6 ani au emigrat peste 15.000 de medici, iar exodul nu se opreşte.

Un emigrant român, doctorul Cornel Bran, profesor asistent la Facultatea de Relaţii Internaţionale de la Universitatea Boston, îndeamnă România să-şi plătească mai bine medicii. Într-o scrisoare publicată de Financial Times, citat de Mediafax, Bran afirmă:

„Argumentul că ţara nu îşi poate permite salarii mai mari este fals. Salariile în sectorul sănătăţii ar putea fi mărite semnificativ”, subliniind că medicii trebuie să simtă că „vocaţia lor este respectată, iar carierele lor evoluează în mod predictibil”.

Spitalul groazei

Sistemul sanitar din România se transformă „într-o trambulină subvenţionată pentru emigrarea înalt calificată” sau către locuri de muncă în spitale occidentale bogate, denunţă Bran, subliniind că aceasta este „o opţiune politică pe care Guvernul României şi consilierii săi internaţionali nu şi-o pot permite”.

Sistemul sanitar în suferinţă: jumătate din medicii din România au emigrat

„Migrarea în masă a medicilor nu este cauzată doar de salariile mici”, mai scrie Bran, apreciind că este vorba şi despre „ameninţarea existenţei-însăşi a sistemului ca rezultat al unor reforme structurale greşite„.

În opinia sa, din cauza unei ideologii antisistem extinsă şi a unui „nivel demoralizator” al salariilor în sectorul public, Guvernului nu mai are control asupra clinicilor şi spitalelor publice”, rezultatul fiind „nepotismul la angajare, plăţi informale, un management şi mai prost şi prăbuşirea standardelor de bază”.

România, principalul furnizor de personal medical în Germania / Cei mai mulţi medici străini sunt români

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Întreprinzătorii străini din Italia, 10 miliarde la bugetul INPS

Maia Morgenstern, Dan Puric şi Dumitru Prunariu, între noii ambasadori ai turismului românesc