in

Febra joburilor de sezon în străinătate continuă

Având în vedere nivelul salariilor de la noi din ţară, dar şi condiţiile de lucru, nu este de mirare că tot mai mulţi români sunt tentaţi să îşi încerce norocul dincolo de graniţe. Agenţiile private au locuri de muncă contra- cost, însă mai bine plătite, cele de stat nu cer taxe şi ţintesc mai ales necalificaţii. Ambele au destul de multe oferte pentru această vară.

În cazul în care criteriul de alegere al unui job în afara graniţelor este costul pe care îl plătiţi pentru intermedierea relaţiei cu angajatorul, atunci cea mai avantajoasă ofertă o reprezintă agenţiile de plasare de forţă de muncă în străinătate, care nu percep nicio taxă. Dezavantajul este că paleta de oferte este restrânsă, relatează evz.ro.

Agenţiile private îşi oferă serviciile contra unor sume de câteva sute de euro, însă ofertele sunt mai multe şi mai bune. Există şi aici dezavantaje. "Joburile oferite de angenţiile de stat se adresează în special oamenilor necalificaţi, iar cele care vin prin intermediul firmelor private sunt pentru cei cu studii. Pe de altă parte, cele de la stat sunt mai sigure, pe când prin firmele private, riscul să fii înşelat e destul de mare", spun angajaţii firmelor de recrutare.

Şansă pentru cadrele medicale

Concret, pentru oferte "de stat" puteţi apela la EURES, o reţea de cooperare coordonată de Comisia Europeană care face legătura între românii care caută de muncă în străinătate şi angajatori din afara graniţelor.

"EURES vine în ajutorul celor care îşi caută un loc de muncă în străinătate cu informaţii despre joburile vacante din Europa, sfaturi şi îndrumări pentru găsirea unui loc de muncă, precum şi detalii despre condiţiile de muncă din ţările membre UE şi Elveţia. De exemplu, în Germania se caută asistente, în Danemarca stagiari-lucrători calificaţi în ferme, medici oftalmologi. Austria e interesată de muncitori forestieri şi mecanici auto, iar Polonia caută cercetători asociaţi. Spania oferă un loc de muncă pentru inginer pentru validare software şi hardware şi pentru inginer de calitate", detaliează Iulian Gavrilescu, director executiv Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă Ilfov.

Cei care doresc să acceseze serviciile EURES trebuie să se înscrie în baza de date a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din localitatea în care locuiesc. Actele necesare la înscriere: copie după cartea de identitate, cazier juridic, adeverinţă de la medicul de familie cu menţiune "apt pentru muncă" şi un CV model Europass. Locurile de muncă disponibile pot fi vizualizate pe site-urile www.eures.anofm.ro şi www.eures.europa.eu.

Oferte generoase

Domeniile cu cele mai multe oferte de muncă sunt turism (Cipru, Grecia, Germania), construcţii (Danemarca, Austria), medicină (Germania). "La aceste joburi se adaugă şi cele de pe vase de croazieră, unde sunt căutaţi doctori, asistente medicale, ospătari, barmani, bucătari. Stu denţii au ca variantă Grecia, iar cei care vor să plece în cuplu, Marea Britanie", explică Aurel Şerban, director general A.C.S. EUROPE SRL din Braşov, agenţie de plasare de forţă de muncă acreditată de ITM.

Înainte de a avea acces la aceste joburi este nevoie să vă înscrieţi la agenţie. Pentru asta trebuie să depuneţi un dosar care să conţină o cerere de aplicare, CV, fotografie corp întreg, copii diplome şi act de identitate. Cei care nu pot merge personal la sediul agenţiei le pot trimite prin email sau poştă.

Taxa de depunere a dosarului e de 40 de lei, bani aferenţi traducerii actelor şi multiplicării lor. în plus, se achită şi o taxă de mediere. "Aceasta se plăteşte doar la semnarea contractului de muncă şi variază în funcţie de durata contractului (6 – 12 luni) şi de salariul obţinut de candidat. în general, taxa e între 100 şi 300 de euro", completează Aurel Şerban.

La agenţia Zip Travel, locuri se muncă se găsesc mai ales în turism şi se adresează studenţilor şi persoanelor până în 30 de ani.

"Se caută barman, chelner, ajutor de bucătar, housekeeper, recepţioner, spălător de vase, salvamar, dar în funcţie de experienţă pot fi plasaţi şi pe alt tip de job cum ar fi pază, bucătar, specialist spa. Locaţiile sunt: Grecia (Halkidiki, Creta, Rhodos, Thassos, Zakintos), Spania (Insulele Baleare: Ibiza, Mallorca, Menorca) Tenerife, Insulele Canare, Franţa, Italia", explică Luana Cosma, Programs Coordinator Zip Travel. Cazarea şi masa sunt incluse, iar salariul este între 300 şi 500 de euro pe lună în funcţie de poziţia ocupată, experienţa în muncă şi limbile străine cunoscute. Pentru a avea acces la aceste oferte trebuie să depuneţi un dosar cu o copie după actul de identitate şi o fotografie tip buletin. Înscrierea costă 372 de lei, la care se adaugă 250 de euro care se achită în momentul semnării contractului cu angajatorul.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Primăvara înverzesc toate viețuitoarele” şi alte perle de la testarea națională la sfârşit de gimnaziu

Soția românului mort la muncă în sudul Italiei: “I-a pleznit inima” de oboseală (Video)