in

Fiscul amendează diaspora, un deputat PNL îl ia de gât pe ministrul Finanțelor: «De ce nu i-ați anunțat pe românii plecați?»

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis o poziție dură ministrului de Finanțe, Ioan Mișa, în legătură cu amenzile pe care românii din diaspora le primesc dacă nu anunță plecarea la fisc.

«În data de 30 august a.c. Guvernul României a adoptat Ordonanţa nr. 30/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, ordonanță publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 708 din 31 august 2017. La punctul 111 din ordonanţă se prevede că „nedepunerea în termen a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la sosirea în România, respectiv a Chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România, de către persoanele obligate potrivit Codului fiscal, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 100 de lei”.», arată deputatul Bălan.

«Nu ştiu dacă dumneavoastră cunoaşteţi, însă această sancţiune introdusă de OG nr. 30/2017 afectează sute de mii de români plecaţi la muncă în străinătate şi care, dintr-o insuficientă informare venită din partea autorităţilor române, sunt sancţionabili. Este de apreciat faptul că ANAF a dezvoltat şi o variantă electronică de completare a chestionarului, care se poate completa şi din străinătate, însă, atâta vreme cât persoana fizică nu cunoaşte această obligaţie nu va da curs completării datelor solicitate.

Mai mult decât atât, unele informaţii din chestionar nu pot fi furnizate de contribuabili, ca de pildă convenţiile internaţionale ratificate de România privind evitarea dublei impuneri, deşi ANAF cunoaşte relaţiile de colaborare fiscală cu alte state», se spune în întrebarea adresată ministrului Mișa.

În condițiile în care chestionarul a provocat o profundă nemulţumire în rândul românilor care muncesc onest în afara graniţelor, nu din cauza obligaţiei de a declara rezidenţa fiscală, ci din cauza modului în care ANAF procedează pentru stabilirea acesteia, deputatul îl somează pe ministru să-i comunice:

„Din respect pentru cei aproximativ patru milioane de români care lucrează în străinătate pentru a-şi câştiga existenţa prin muncă, în cea mai mare parte ca angajaţi, vă rog să precizaţi care au fost modalităţile de informare a cetăţenilor români privind obligaţia completării chestionarului pentru stabilirea rezidenţei persoanei fizice la plecarea din România?

Care este motivul pentru care, înainte de a face cunoscută foarte bine această obligaţie tuturor cetăţenilor români plecaţi din ţară, s-a procedat la impunerea de sancţiuni contravenţionale?

Vă rog să precizați dacă ANAF intenţionează să propună modificarea conţinutului chestionarului, astfel încât informaţiile care trebuie furnizate de cetăţenii români chiar să poată fi comunicate de aceştia.»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Vă reamintesc că suntem peste 140.000 de români în Catalonia!”, scrisoare deschisă adresată președintelui Puigdemont

Românii din Italia, atacați de guvernatorul Campaniei, Vincenzo De Luca: «Sunt specializați în furturi din apartamente»