in

Germania, restricţii la ajutoarele sociale: doar după cinci ani de şedere

Germania nu vrea să mai acorde ajutoare sociale pentru imigranţii comunitari care nu muncesc şi vin în Germania doar pentru a profita de sistemul de alocaţii sociale.

Ministrul german al Muncii, Andrea Nahles – SPD (foto) a prezentat un proiect de lege potrivit căruia imigranţi proveniţi din alte ţări ale UE, care locuiesc în Germania, nu vor mai primi ajutoare sociale dacă nu vor munci. Proiectul prevede că cei care nu muncesc vor putea primi ajutoare sociale doar după cinci ani de şedere. Cum ar putea cineva să reziste cinci ani în Germania fără a munci? Ori este întreţinut de cineva, ori fură sau cerşeşte.

Vă amintiţi bandele de romi care aglomereasză ghişeele de Hartz IV cu copiii după ei, scandalizând contribuabilul german? Nimeni nu va mai primi nimic. Singurul ajutor va fi un bilet de întoarcere în ţara de origine.

Conform noii legi, cei care vor fi în viitorul apropiat excluşi de la ajutoarele sociale vor putea pretinde doar o alocație tranzitorie de o lună, acordată o singură dată și destinată să acopere cheltuieli elementare (hrană, întreţinere, locuinţă).

Măsurile preconizate de Berlin sunt identice cu cele dorite de David Cameron împotriva imigranţilor comunitari din Marea Britanie, măsuri care au fost aspru criticate de Germania, considerându-le un atac la libera circulaţie a lucrătorilor în UE.

Iată că acum Berlinul face aceleaşi lucruri, după situaţia a devenit alarmantă: Tribunalul federal pentru probleme sociale a decis, la sfârşitul lui 2015, ca orice cetăţean din UE, chiar şi unul fără loc de muncă, să aibă dreptul de a beneficia de ajutoare sociale după șase luni. Administraţiile locale, care finanţează ajutoarele sociale, au cerut 800 de milioane de euro în plus, temându-se că astfel vor fi atraşi cetăţeni din ţări ale UE unde nivelul de trai este mult inferior celui din Germania, cum sunt România și Bulgaria.

„Nu există uniune socială în Europa”, a declarat Nahles. „Orice cetățean român este binevenit. Însă dacă este vorba de a primi alocaţii sociale care nu se sprijină pe o muncă depusă, atunci eu sunt de părere că este acceptabil ca el (cetățeanul român) să se întoarcă în ţara sa”, a subliniat Andrea Nahles, citată de AFP.

Proiectul ar trebui să fie adoptat rapid.

Potrivit Agenţiei Federale a Muncii, au primit prestaţii sociale în ianuarie 440.000 din cei patru milioane de străini comunitari din Germania. Cetăţenii din Polonia, cu 92.000 destinatari de alocaţii sociale, sunt cel mai mare grup. Aceştia sunt urmaţi de italieni (71.000) şi bulgari (70.000). Abia pe locul patru sunt românii (57.000), urmaţi de greci (46.000).

Ce spun sindicalişti? Andreas Meyer-Lauber, liderul DGB în NRW, sprijină noua lege cu rezerve: „Limitarea migraţiei forţei de muncă poate fi admisă numai în cazul în care ţările de origine ale refugiaților economici sunt presate să se ocupe de minorităţile lor – cum ar fi romii”.


Citește și:

”Mici” și ”pufuleți”: Nemții au învățat două cuvinte românești de bază

”Iată de ce am înfiinţat un radio pentru românii din Germania”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Rimini, aveau limuzină de lux cu numere românești, dar furau haine vechi din containere

Mărioara Popescu, candidată la Muncipiul VII din Milano. ”Mă simt parte a acestui oraş”