in

Gheorghe Flutur: «Se nasc mai mulți români și suceveni în Italia și Spania decât acasă»

Gheorghe Flutur, în cadrul unei conferințe de presă pe tema Austostrăzii Unirii, a vorbit mai mult despre întoarcerea românilor din străinătate. Președintele PNL Suceava a spus că Autostrada Moldova – Ardeal poate fi numită și „autostrada întoarcerii acasă a celor plecați la muncă în străinătate”.

„Se nasc mai mulți români și suceveni în Italia și Spania decât acasă, în județul Suceava. Dacă ne uităm la firmele care vin sau nu prea vin la licitații, nu mai au forță de muncă pentru că nu au de unde o recruta. Toate astea ne îndreaptă spre un SOS privind nevoia unei autostrăzi rapide și nu desenată, ci făcută”, a spus Flutur, citat de newsbucovina.ro.

El a constatat că și școlile și grădinițele au început să de depopuleze pentru că nu mai sunt copii.

„Vrei să-ți investească oamenii și aici ca să ai locuri de muncă, vrei familiile să le unești. Vorbim de familii, de parteneriat. Familia nu înseamnă o dată pe an, de Crăciun sau de Paști să vii să-ți pupi copiii și după aia să stai 11 luni departe de casă. Familia înseamnă să le asiguri condiții aici și nu să fim campioni la migrarea forței de muncă în afară. Poți asigura condiții economice prin investiții inteligente în infrastructură”, a explicat președintele Flutur.

El consideră că această autostradă va contribui la dezvoltarea economică a zonei și va genera și revenirea acasă a celor plecați în străinătate.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să fim solidari cu viitoarea generație. Noi trebuie să ne punem problema, cine va plăti pensiile generației noastre. Cei care pleacă spre vest și plătesc la fondul de pensii din Italia? Nu. Noi trebuie să-i aducem acasă. Cum îi poți aduce? Prin investiții curajoase. Vom fi foarte insistenți pentru ca acest lucru să se întâmple. Cea mai importantă investiție asta va fi. Deschide spre Occident, spre piață, spre civilizație și din punctul acesta, integrarea adevărată a județelor Moldovei în Uniunea Europeană acum se face”, a mai spus Flutur.

„Este un demers de strigăt disperat pe care îl fac. Un demers de sucevean. Văd la munte școli cu termopane care nu mai au copii, mă duc la grădinițe și văd că nu mai au copii, mă duc și văd că firme nu mai au mozaicari sau faianțari că sunt plecați la muncă în străinătate. Eu cred că nu putem contempla. Eu cred că aceste demersuri sunt cele mai urgente”, a declarat Flutur.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

140 de euro pe lună de persoană, suma calculată de statul român pentru un trai rezonabil la oraş

Microbuz cu români care se întorceau din Italia, accident grav soldat cu un mort și cinci răniți