in

Iliescu despre românii din diaspora: „N-au ce căuta pe liste”

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat, pentru Gândul, că "vede necesară" elaborarea unei legi "care să statueze că românii plecaţi din ţară mai mult de şase luni, eventual un an, trebuie să fie scoşi din listele electorale permanente".

"Noi am pierdut în mod natural, anual, între 100.000 şi 200.000 de oameni. La asta s-a adăugat, după 2004, mai ales după 2008, exodul masiv de români spre Europa – două-trei milioane". Însumând aceste date, spune fostul preşedinte, în România, la ora actuală, au rămas cel mult 15-16 milioane de alegători.

"Acesta este bazinul nostru electoral. Astfel, cele opt milioane de votanţi, de la referendum, nu sunt 50 la sută, ci aproape 60 la sută din cifra reală a românilor cu drept de vot, din ţară."

Ion Iliescu consideră că, în aceste condiţii, unul din învăţămintele pe care guvernul Ponta şi societatea românească ar trebui să le tragă este statuarea prin lege a faptului că românii plecaţi din ţară mai mult de şase luni – eventual, de un an – nu vor mai face parte din listele electorale permanente.

"Aceşti oameni au dreptul, dacă sunt întâmplător în ţară, să se înscrie pe liste suplimentare şi să voteze; afară, dacă merg la ambasade ori consulate, să voteze acolo. Atât. Să nu afecteze voturile celor care sunt statornici, votanţi permanenţi în România" a declarat Iliescu.

El spune că un astfel de act normativ "ar fi bine-venit în contextul acestei mobilităţi accentuate a cetăţenilor – cu valuri de plecări şi veniri". "Şi asta e şi marea confuzie pe care o speculează acum susţinătorii lui Traian Băsescu. Iar pentru a o stopa, cred eu acum, că trebuie să gândim o astfel de lege, până va fi gata referendumul de anul trecut" a conchis fostul preşedinte.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O coafeză se luptă cu rasismul la Cervia

Italia în recesiune: Scădere economică de 0,7%