in

În ce ţară să emigrezi dacă vrei să câştigi bine: TOP 20 ţări europene cu cele mai mari salarii

În ciuda crizei datoriilor suverane care au adus-o pe marginea prăpastiei, Europa rămâne continentul care asigură cea mai bună calitate a vieţii, potrivit Business Insider, care a analizat ce stat european îşi răsplăteşte angajaţii cu cele mai mari salarii.

Europenii se pot considera norocoşi: sunt angajaţii cu cele mai bun salarii

În România, salariul minim este de 670 de lei (aproximativ 214 dolari)

Cifrele reprezintă o sumă medie, aşa că în cazul în care salariile par prea ridicate, de vină pot fi salariile disproporţionate în rândul bogaţilor din fiecare ţară. Pentru a putea compara salariile din Europa cu cele din America, trebuie să ştiţi că venitul mediu lunar în SUA este de 4.240 dolari, conform statisticilor Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite. În top a fost inclus şi salariul minim al fiecărui stat european, Business Insider subliniind că există ţări care nu au un salariu minim garantat prin lege, ci o sumă stabilită prin negocieri.

Cele mai mari salarii din Europa: TOP 20

Pe locul 20 al topului celor mai mari salarii din Europa se află Cehia. Aici, salariul minim este de 442 de dolari, iar salariul mediu lunar ajunge la 1.316 dolari. Pe locul 19 se află Croaţia. Într-o lună, salariul mediu ajunge la 1.465 de dolari, în timp ce salariul minim este de 516 dolari. Portugalia este pe locul 18. Salariul minim este de 665 de dolari, iar salariul mediu lunar ajunge la 1.906 de dolari

Chiar dacă are o populaţie estimată la 1.088.503 de persoane (cifre din 2010, la nivelul întregii insule), Cipru are o economie care permite să asigure locuitorilor săi un salariu minim de 1.246 de dolari. Salariul mediu este aproape dublu faţă de cel din Croaţia (3.014 dolari), conform topului Business Insider, realizat pe baza cifrelor oferite de United Nations Economic Commission for Europe, Federation of European Employers şi United Nation Statistics Division. Cipru ocupă locul 17 în topul ţărilor care oferă cele mai mari salarii din Europa. Spania, o ţară în care se află una dintre cele mai importante comunităţi de români din Europa, ocupă locul 16 în topul Business Insider. Chiar dacă a fost puternic afectată de criza economică, Spania încă mai are puterea economică să ofere un salariu minim de 880 şi un salariu mediu lunar de 3.060 de dolari.

În ceea ce priveşte Italia, o ţară preferată de românii care emigrează pentru a găsi locuri de muncă mai bine plătite, aceasta ocupă locul 15. Spre deosebire de legislaţia statelor amintite anterior, în Italia nu există un salariu minim stabilit prin lege. în schimb, salariul mediu ajunge la 3.200 de dolari.

Locul 14 – Islanda – salariul mediu lunar ajunge la 3.417 dolari. Locul 13 – Suedia – salariul mediu este de 3.689 dolari. Situată pe locul 12 în topul ţărilor cu cele mai mari salarii din Europa, Germania, la fel ca Italia, nu prevede prin lege un salariu minim. În schimb, salariile medii ajung până la 3.703 de dolari. Britanicii, conform Business Insider, se află pe locul 11. Salariul mediu ajunge până la 3.930 de dolari, în timp ce salariul minim este de 1.605 de dolari.

Top 10 al celor mai mari salarii din Europa

În Franţa (locul 10), salariul mediu lunar depăşeste, cu un cent, 4.000 de dolari, iar salariul minim se apropie de 1.900 de dolari. La fel de atractivă pentru românii care se gândesc să emigreze într-o ţară unde se plăteşte de câteva ori mai bine decât acasă este şi Finlanda. Dezavantajul este constituit de faptul că limbile oficiale, finlandeza şi suedeza, sunt dificil de învăţat. Cu toate acestea, salariile compensează eforturile de integrare într-o ţară nordică.

Finlanda ocupă locul 9 în topul Business Insider, cu un salariu mediul lunar de 4.202 dolari. In ceea ce priveşte salariul minim, după modelul Germaniei şi al Italiei, legislaţia nu prevede un prag minim general. Acesta este stabilit pe baza negocierilor cu sindicatele.

Austria se clasează pe locul 8, cu un salariu mediu lunar de 4.235 de dolari. în schimb salariul minim coboară până la 1.371. În Belgia, salariul minim este de 2.055 de dolari, iar cel mediu se ridică la 4.428 de dolari. Cifrele poziţionează Belgia pe locul 7.

Locul 6 al topului este ocupat de Olanda. Comparativ cu salariile din România, oferta angajatorilor olandezi este extrem de atractivă. Aici, salariile medii ajung la aproape 4.675 de dolari, în timp ce salariu minim nu coboară sub 1.900 de dolari.

Irlandezii depăşesc pragul de 5.000 de dolari atunci când vine vorba despre salariul mediu lunar. Conform statisticilor, irlandezii câştigă, în medie, 5.400 de dolari. Chiar şi atunci când vine vorba despre salariul minim, acesta nu scade sub 2.000 de dolari. Astfel, Irlanda se află pe locul 5.

Norvegia, o altă ţară nordică, dar în afara Uniunii Europene este un actor activ, prin apartenenţa la Spaţiului Economic European (SEE/EEA), pe piaţa unică a UE. în această ţară, salariul mediu indicat de Business Insider este de 5.600 de dolari, fără un prag minim stabilit prin lege.

Locul 3 – Luxemburg

Marele Ducat de Luxemburg are o populaţie de numai 468.571 de locuitori. însă, economia stabilă permite o rată scăzută a şomajului şi a inflaţiei. Astfel, Luxemburg este cea de-a treia ţară din Europa după salariile oferite locuitorilor: salariul mediu lunar ajunge la 5.864 de dolari, în timp ce salariul minim este stabilit la 2.411 dolari.

Locul 2 – Danemarca

In Regatul Danemarcei, salariul mediu ajunge la aproape 6.000 de dolari. ţara este avantajată de un sector agricol performant, condiţiile de trai oferite locuitorilor sunt dintre cele mai bune, sistemul social este organizat, iar moneda internă are stabilitate. Sectorul IT&C din Danemarca au poziţionat această ţară, în ultimii doi ani, pe primele poziţii în topurile legate mediul de afaceri online. în ceea ce priveşte salariul minim, acesta nu e stabilit prin lege, fiind negociat cu sindicatele. În Danemarca, 75% din populaţie este afiliată la un sindicat.

Locul 1 – Elveţia

Elveţia are una dintre cele mai stabile economii din Europa. Astfel, contextul favorabil permite salarii medii de 6.400 de dolari pe lună. Astfel, raportat la valoarea brută a salariului mediu din România, un salariu mediu lunar din Elveţia este de 10 ori mai mare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

“Badante” de 26 de ani: şi-a adormit bătrâna, ca să-i fure banii

Patru fructe ideale pentru slăbit şi energizare