in

Ion din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam. «Cu acești bani putem să-i aducem acasă pe ai noștri»

Într-o declaraţie politică susţinută în Camera Deputaţilor, deputatul PMP Ionuţ Simionca a vorbit despre criza acută de pe piaţa forţei de muncă din judeţul Bistriţa-Năsăud, a cărei rezolvare pe termen scurt constă în importul de muncitori din Vietnam.

„În urmă cu câţiva ani, un macaragiu stângaci din Vietnam a agăţat, din greşeală, o linie de înaltă tensiune, lăsând zece ore fără curent electric o treime din ţară. Mi-am amintit această ştire zilele trecute, când reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie au anunţat, pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, un deficit major de forţă de muncă, aproximativ 3.000 de posturi neocupate. Şi nu este vorba numai de personal super calificat sau cu anumite specializări de nişă, sunt locuri de muncă obişnuite, mai ales în industrie şi construcţii. Mi-am dat seama că Ion din Bistriţa-Năsăud a plecat la muncă în Occident, iar în locul lui urmează să îl angajăm pe Dorel din Vietnam„, a declarat parlamentarul PMP, citat de Agerpres.

Conform evaluărilor făcute de acesta, firmele care importă forţă de muncă au de făcut cheltuieli substanţiale: „Costurile legate de instruirea şi aducerea muncitorilor vietnamezi în România se ridică la mai multe mii de euro, acestea cuprinzând instruirea lor atât în ţara de origine, dar şi în România, transportul periodic la familie, cazarea şi, eventual, hrănirea pe timpul contractului de muncă. Firmele româneşti trebuie să se ocupe de partea birocratică românească, cum ar fi vizele de muncă, traducerea actelor şi calificărilor şi, pe lângă toate celelalte, trebuie să asigure măcar salariul minim, pe perioada contractului, de obicei, doi ani, cu posibilitatea de prelungire”.

Ionuţ Simionca susţine că aceşti bani, la care se adaugă un stimulent al statului, ar putea fi folosiţi pentru repatrierea românilor aflaţi la muncă în străinătate, mai precis „pentru a-l convinge pe Ion al nostru să se întoarcă din străinătate şi să muncească din nou acasă„.

„Calculul e simplu şi uşor de pus în pactică. Pentru plata angajaţilor români care aleg să revină în ţară, avem deja un salariu minim dat de angajatori, la care se adaugă şi costurile cazării, câteva sute de lei pe lună, tot de la antreprenori. Şi guvernul ar putea să contribuie cu încă o parte, cât un ajutor social sau chiar un pic mai mult, că doar dă o subvenţie cetăţenilor noştri care vor munci şi vor plăti impozite şi taxe. Miile de euro folosite pentru calificarea muncitorilor vietnamezi, împreună cu banii de transport la/din ţara de origine, pot fi daţi românilor întorşi acasă ca primă de relocare. Şi, uite-aşa, vom avea locuri de muncă bine plătite pentru ai noştri. Putem crea şi finanţa uşor programe de readucere în ţară a bistriţenilor, a românilor care au emigrat şi care doresc să revină acasă, la cei dragi”, susţine Ionuţ Simionca. „Copiii vor avea părinţii alături, antreprenorii nu vor trebui să discute cu angajaţii prin translatori, guvernul va avea încasări suplimentare din venituri şi astfel toată lumea câştigă”, a concluzionat parlamentarul PMP.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dreptul la Replică pe care EVZ a REFUZAT să-l publice: «Nu ai niciun drept, domnule Curea, să ne faci lași pentru că am emigrat»

Ultima ofertă la eMag: «Toate icoanele de care are nevoie o Biserică». Ce spun clienții: «Atenție la cele care plâng, mi s-a umflat parchetul»