in

Islanda deschide piaţa muncii pentru români. Vezi cele zece ţări care încă mai menţin restricţii

Guvernul islandez a decis eliminarea completă a  restricţiilor în vigoare pentru cetăţenii români care vor să aibă acces pe piaţa muncii. Anunţul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti, pe 8 noiembrie, printr-un comunicat de presă. MAE, se arată în comunicat, “salută decizia guvernului Republicii Islanda de liberalizare totală a pieţei islandeze a muncii pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2012”.

Comunicatul continuă: “Prin eliminarea restricţiilor privind accesul muncitorilor români pe piaţa islandeză, executivul de la Reykjavik transmite un semnal clar atât în sprijinul principiului european al liberei circulaţii a forţei de muncă, cât şi în acord cu ansamblul valorilor şi drepturilor care stau la baza construcţiei europene. Măsura adoptată de guvernul islandez reprezintă, totodată, un factor favorizant în consolidarea relaţiilor economice româno-islandeze şi un element de susţinere a comunităţii româneşti din Islanda”.

Membră a Spaţiului Economic European şi a spaţiului Schengen, stat candidat pentru aderarea la UE, Islanda a aplicat măsuri de drept intern vizând accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă impunând o perioadă de tranziţie de şapte ani (în format 2+3+2), urmare încheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria şi României la Spaţiul Economic European, semnat la 25.07.2007.

Parlamentul European a adoptat în plen o rezoluţie prin care care cere ţărilor UE să elimine complet restricţiile impuse muncitorilor din România şi Bulgaria, începând cu 1 ianuarie 2012.

Iată cele zece state membre ale Uniunii care încă mai menţin restricţiile: Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie şi Olanda.

Iată principalele restricţii în vigoare în nouă ţări UE:

Vezi care sunt principalele restricţii în nouă ţări membre

Citeşte şi:

Parlamentul European: “Toate ţările membre trebuie să deschidă piaţa muncii pentru români”

Raport britanic de 100 de pagini: “Menţineţi restricţiile pentru români”

Spania: Noi instrucţiuni de aplicare a restricţiilor impuse românilor

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marius Moga, apreciat în SUA. A compus o melodie pentru Maroon5

VIDEO/ Berlusconi anunţă că va demisiona doar după aprobarea normelor de stabilitate