in

Jumătate dintre români au vrut să emigreze, după izbucnirea războiului în Ucraina

Mai mult de jumătate dintre români au vrut să emigreze, la declanşarea războiului în Ucraina. În același timp, 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% cred că războiul nu ne va afecta.

Datele sunt cuprinse într-un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs. Conform sondajului, primele țări în care românii ar pleca să muncească sunt Germania, Franţa şi Marea Britanie.

Romania tara de emigrare

Jumătate dintre români au vrut să emigreze, după ce Rusia a invadat Ucraina

”Apropierea geografică a României de zona de desfăşurare a unui război militar îi face pe români să se gândească mai serios la cum arată siguranţa viitorului pentru ei”, conform sondajului BestJobs, scrie bursa.ro.

De la declanşarea războiului în Ucraina, 51% dintre români au luat în calcul să părăsească România, în timp ce 12% aşteaptă să vadă cum evoluează situaţia, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta. Alţi 26% dintre respondenţi declară că nu vor face acest pas indiferent de cum evoluează situaţia.

Motive de relocare: siguranța și venituri mai mari

Principalele motive pentru care s-ar muta într-o altă ţară sunt: dorinţa de a schimba mediul şi ţara în care lucrează (38%), siguranţa personală şi a familiei (24%), dorinţa de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%), nevoia de a avea mai multe oportunităţi de dezvoltare profesională (14%) şi dorinţa de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%).

Apropierea de rude sau cunoştinţe (27%) şi distanţa faţă de zona războiului (24%) se adaugă pe lista motivelor pentru relocare.

România continuă să fie o ţară de emigrare, îmbătrânirea populației se accentuează

Destinații preferate

Participanţii la sondaj s-ar orienta către destinaţii precum: Germania (21%), Franţa (14%), Marea Britanie (14%). Alţi 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

În contextul venirii unui număr atât de mare de refugiaţi ucraineni în România, 73% dintre respondenţi au declarat că s-au gândit ce ar însemna pentru ei şi pentru familiile lor să fie nevoiţi să îşi părăsească propria ţară în caz de război şi să ceară statut de refugiaţi într-o ţară vecină.

Aşa cum declară participanţii la sondajul BestJobs, 60% au luat în calcul să se mute într-o altă ţară şi înainte de apariţia pericolului militar.

România, ţară îmbătrânită. Natalitatea este la pământ, migraţia, în floare

14% au spus că au făcut deja primii paşi în direcţia mutării din România, alţi 14% au început să înveţe limba ţării unde intenţionează să se mute, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu îşi doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
mort munca firenze

Florența, român decedat la locul de muncă, strivit de tractor sub privirile fratelui său

eurovision romania

Suntem în finala de la Torino -Eurovision 2022. Cine este WRS, reprezentantul României