in

Klaus Iohannis: «România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor. Vinovaţii trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi.»

Președintele Klaus Iohannis a transmis, într-un comunicat, că vinovații pentru violențele de la mitingul de vineri trebuie găsiți rapid și pedepsiți. El a condamnat intervenția brutală a jandarmilor, dar și violența instigatorilor care au atacat forțele de ordine.

„În ultimele zile zeci de mii de români au ieşit în stradă să protesteze, iar România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor înregistrate vineri seara.

Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretutindeni. Mulţi oameni din diasporă, reveniţi acasă, au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi nici de partide, nici cu autocarele, nici plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, arătând un puternic simţ civic, revoltaţi de modul în care PSD guvernează şi legiferează, de gravele atacuri la adresa statului de drept din ultimul an şi jumătate. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice, cu excepţia unor instigatori care nu pot fi asociaţi cu marea majoritate a protestatarilor, aşa cum s-a încercat.”, a spus Klaus Iohannis.

â„Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi. Indiferent cine sunt şi de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor paşnice. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestaţia, în loc de neutralizarea huliganilor violenţi, este condamnabilă şi nu poate fi justificată.

Rămân la convingerea pe care am exprimat-o încă de vineri noapte, intervenţia Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Mărturie stau înregistrările video din Piaţă, relatările oamenilor şi miile de mesaje pe care le-am primit şi în care oamenii reclamă agresivitatea nejustificată a forţelor de ordine. Condamn la fel de ferm acţiunile violente ale celor care au instigat şi atacat jandarmii în încercarea de a deturna un proces paşnic.

Explicaţiile publice, extrem de subţiri şi de slab probate, ale Ministrului de Interne nu au convins, cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei.

Au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piaţa Victoriei. Aici există două planuri. Planul judiciar şi am cerut deja Procurorului General anchetarea faptelor antisociale produse în piaţă, iar ancheta trebuie dusă urgent până la capăt, aflat adevărul şi responsabilii traşi la răspundere. Violenţa împotriva cetăţenilor care se opun guvernului prin proteste paşnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi. Există, totodată, şi un plan politic. În orice ţară cu oameni responsabili aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie. Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat.”, a mai spus președintele României.

Fiica Regelui Mihai: Violenţe de la mitingul diasporei au afectat unitatea naţională şi reputaţia noastră internaţională

Renate Weber: «Dacă nu vin un milion la miting, Iohannis a pierdut al doilea mandat»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fiica Regelui Mihai: Violenţe de la mitingul diasporei au afectat unitatea naţională şi reputaţia noastră internaţională

Tensiune ridicată în România după proteste, 450 de răniți în confruntări, îngrijorare la Bruxelles