in

Tensiune ridicată în România după proteste, 450 de răniți în confruntări, îngrijorare la Bruxelles

Mai multe zile de proteste pe străzile României împotriva guvernului au ridicat tensiunea socială. Guvernul vorbește de atac asupra ordinii constituționale.

Vineri, 10 august, mii de oameni au ieșit în stradă, cu pretextul unui „miting al diasporei”, la care, de fapt, au participat în majoritate români din țară. Protestele au continuat și sâmbătă, și duminică.

La protestele anti-corupție s-au adăugat protestele contra violențelor forțelor de ordine. Au protestat la București circa 80.000 vineri, 40.000 sâmbătă și 10.000 duminică, alte proteste fiind organizate la Cluj, Iași, Brașov, Sibiu etc.

Protestele de vineri au degenerat în ciocniri violente, în timpul cărora au fost rănite peste 450 de persoane, inclusiv 30 de agenți. Mulți dintre răniți au fost otrăviți de fumul de gaze lacrimogene, folosit în abundență de către forțele de ordine. Zeci de plângeri au fosty depuse la procuratura militară, împotriva jandarmilor pentru utilizarea excesivă a forței.

Opoziția a cerut ca ministrul de interne, șeful jandarmeriei și prefectul Bucureștiului să fie trași la răspundere.

Ceea ce se întâmplă în România generează îngrijorare la Bruxelles. Comisarul european pentru justiție, Vera Jurova, a declarat pentru ziarul german Die Welt că este îngrijorată pentru că guvernul român va prelua președinția Consiliului European de la 1 ianuarie. „Din ianuarie România nu va fi responsabilă doar pentru propria țară, ci pentru toată Europa, deoarece va deține președinția Consiliului UE. Este nevoie de credibilitate, mai ales în domenii cum ar fi justiția,“ a spus Jurova.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, într-un comunicat, că vinovații pentru violențele de la mitingul de vineri trebuie găsiți rapid și pedepsiți. El a condamnat intervenția brutală a jandarmilor, dar și violența instigatorilor care au atacat forțele de ordine.

“România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor înregistrate vineri seara.

Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel. Este impresionantă mobilizarea românilor din ţară şi de pretutindeni. Mulţi oameni din diasporă, reveniţi acasă, au participat la aceste manifestări. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice, cu excepţia unor instigatori care nu pot fi asociaţi cu marea majoritate a protestatarilor, aşa cum s-a încercat. Violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă. ”, a spus Klaus Iohannis.

PSD afirmă că preşedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială” şi la „timorarea autorităţii publice”, precizând că şeful statului e responsabil pentru actuala stare a societăţii.

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare şi propagandă mincinoasă promovate de preşedintele Klaus Werner Iohannis şi adepţii săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, ţara este mai dezbinată decât oricând, intoleranţa este la cote maxime iar violenţele de limbaj, de atitudine şi comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituţiilor statului român. Legea este siluită şi răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor şi contestatarilor de profesie.

Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratice alese şi a guvernului său legitim. Preşedintele României Klaus Werner Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială şi de timorare a autorităţii publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a ştiut ori n-a putut să fie preşedintele tututor românilor, moderatorul instituţional arbitrul neutru consacrat de Constituţie. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care (ne) uneşte Iohannis a ales să devină Dezbinatorul. Iohannis şi-a permis ca preşedinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, antiPSD şi antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violente, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptăţite la excese, atât în mesajele publice cât şi în comportament şi atitudine şi să deturneze şi să confişte, pentru interesele lor obscure, manifestaţiile de stradă”, afirmă PSD într-un comunicat.

Proteste ale românilor la Milano și Torino: ”Lupta împotriva corupției este un proces îndelungat, dureros și urât…noi #Rezistăm”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Klaus Iohannis: «România traversează o stare gravă de tulburare din cauza violenţelor. Vinovaţii trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi.»

MAE a confirmat: un român mort în urma prăbușirii podului Morandi de la Genova