in

O nouă LEGE pentru românii din străinătate a intrat în vigoare. Ce prevede şi care sunt amenzile

Agenții și furnizorii de servicii de plasare a forței de muncă au noi obligații față de lucrătorii români pe care îi trimite în străinătate la muncă. Legea 296/2021 privind aprobarea OUG nr. 33/2021 pentru modificarea și completarea Legii 56/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate a fost publicată marți în Monitorul Oficial și a intra în vigoare începând de astăzi. Legea prevede noi reguli ce au rolul de a proteja raportul de muncă al românilor din străinătate. Firmele de recrutare care nu respectă noile reguli vor putea primi amenzi cuprinse între 25.000 și 40.000 de lei.

Printre obligaţiile nou introduse pentru agenţii şi furnizorii de servicii se numără:

  • asigurarea că, anterior deplasării lucrătorilor, aceştia deţin toate documentele necesare accesului şi exercitării dreptului la muncă în statul de primire;
  • asigurarea că lucrători plasaţi beneficiază de timp suficient pentru studierea ofertelor ferme de muncă, înainte să le semneze. Durata minimă alocată este de cinci zile pentru lucrătorii aflaţi la prima mediere şi de două zile pentru cei care au mai beneficiat de pe urma acestor servicii;

Lucrătorii români care, după semnarea contractului de mediere, nu îşi respectă obligaţiile ce decurg din acesta, vor fi nevoiţi să achite până la 200 de euro (prevedere introdusă în vară de OUG 33/2021), cu excepţia cazului în care au fost agreate contractual şi plătite alte sume – prevedere nouă, adusă de Legea 296/2021.

Obligațiile nou introduse se adaugă deja celor apărute în primăvara acestui an, prin OUG 33/2021, prin care agențiile și furnizorii de plasare trebuie să asigure lucrătorilor români transportul în statul de primire, prin firme autorizate, dacă deplasarea se face în grupuri mai mari de 10 persoane, să raporteze Inspectoratului Teritorial de Muncă contractele încheiate cu cel puțin cinci zile înainte de plecarea lucrătorilor în străinătate și să păstreze la sediu social contractul de mediere, precum și câte o copie, în limba română și cea a statului de unde provine angajatorul, a contractului individual de muncă (sau a unui exmplar al documentului echivalent) pentru o perioadă de trei ani de la data încetării acestuia, anunţă avocatnet.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]
romanca atacata cu acid la Roma

Româncă atacată cu acid pe stradă la Roma, este în stare foarte gravă

zona rosie decembrie

Italia a intrat ÎN ZONA ROȘIE! Carantina OBLIGATORIE pentru persoanele NEVACCINATE, minim 10 zile