in

Maia Sandu, aleasa Diasporei. A obținut un rezultat identic cu cel al lui Klaus Iohannis în 2019, peste 90% de voturi în străinătate

Maia Sandu a câștigat detașat în Republica Moldova alegerile prezidențiale din străinătate, cu un scor de 92,9%, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a obținut doar 7% din voturile cetățenilor de peste hotare.

Este un rezultat aproape identic cu cel obținut de Klaus Iohannis în 2019.

Astfel, în turul secund al alegerilor prezidențiale din România, Iohannis s-a impus cu peste 93% din voturile românilor care au votat în străinătate, o diferență zdrobitoare față de Viorica Dăncilă, scrie G4Media.ro.

Klaus Iohannis, primul șef de stat care o felicită pe Maia Sandu pentru  câștigarea alegerilor

Maia Sandu a câștigat duminică alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu scorul de 57,7%, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electoral Centrale după numărarea a 99,9% din voturi.

upa prelucrarea a 98,69% din procesele verbale, Maia Sandu are 56,28% din voturi, iar Igor Dodon – 43,72%.

In Chisinau, unde prelucrarea proceselor verbale s-a incheiat, castigatoare este tot Maia Sandu, cu 59.70% din voturi, fata de 40,30% ale lui Dodon.

Diaspora a votat masiv cu Maia Sandu, aceasta avand pana in prezent un scor de 91,73%, pentru Igor Dodon votand 8,27%.

Probleme au fost la o secție de votare din Frankfurt, Germania, unde reprezentanții autorităților locale au anunțat, ieri după amiază, că au primit un apel telefonic cu privire la plasarea unei bombe la secția de votare. În cele din urmă, procesul de votare a fost reluat.

La câteva secții, buletinele de vot nu au fost suficiente. Oamenii, veniți în număr, au protestat și scandat „Vrem să votăm!”.

Numărul de alegători care au votat în străinătate în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este un record, a declarat vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban.

„Pentru prima dată în Republica Moldova, un număr atât de impunător au votat peste hotarele ţării, alegătorii care fie s-au stabilit cu traiul, fie îşi asigură bucata de pâine peste hotarele ţării. Astfel, în 139 secţii deschise peste hotare şi-au realizat dreptul de vot 262.739 alegători, ceea ce reprezintă, cum am zis, cel mai mare număr de la organizarea secţiilor de votare peste hotare”, a precizat Şarban.

Acesta şi-a manifestat regretul faţă de situaţiile apărute în mai multe oraşe din Europa, în contextul în care mai mulţi cetăţeni moldoveni nu au mai putut votat din cauza epuizării numărului de buletine de vot.

„Această situaţie, această problemă ar trebui şi trebuie să ne determine să întreprindem măsurile necesare ca pentru viitor să nu se mai repete asemenea situaţii”, a adăugat vicepreşedintele CEC.

Şarban a precizat că în şapte secţii de votare din străinătate s-au terminat buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea oficială a programului de vot.

Maia Sandu a avut un discurs pro-occidental, în timp ce Igor Dodon a mers pe mâna Rusiei. Dodon a acuzat diaspora moldovenească de faptul că ar avea o agendă paralelă cu populația din țară și a acuzat – fără dovezi – o presupuă organizare pe bani a votanților din străinătate.

Mesajul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de felicitare pe Twitter, luni dimineață, după victoria Maiei Sandu în fața prorusului Igor Dodon.

„Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis.

„Cetățenii Republicii Moldova au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Republica Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Covid în Italia din vara anului 2019”, dezvăluirea Institutului pentru Tumori de la Milano: anticorpi la peste o sută de pacienți

Român de 22 de ani, a omorât în bătaie un italian la o lună după ce a fost condamnat pentru tâlhărie, va sta după gratii 11 ani