in

Ministrul Cristian David a prezentat în Parlament strategia de guvernare pentru românii de pretutindeni

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal

Comunicat de presă

Domnul Cristian David, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a participat la ședința grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților

București, 23 septembrie 2013

Domnul Cristian David, Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a participat luni, 23 septembrie a.c., la ședința Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal din Camera Deputaților.

În debutul acestei reuniuni, ministrul delegat a prezentat parlamentarilor cele cinci teme principale stabilite pentru acest portofoliu prin Programul de guvernare:

  • apărarea drepturilor și libertăților românilor de pretutindeni,
  • menținerea identității culturale și lingvistice,
  • facilitarea proceselor de integrare a comunităților de români în țările de reședință,
  • asigurarea unei legături cu familiile și rudele rămase în România și
  • schimbarea percepției pe care străinii o au față de români și îmbunătățirea imaginii conaționalilor noștri în afara granițelor.

În continuare, el a arătat modul în care se articulează eforturile actualului Guvern pentru susținerea românilor de pretutindeni. „Încă de la începutul mandatului meu, am demarat construcția unei arhitecturi instituționale complet noi pentru politica românească. În prezent, în acest domeniu funcționează trei entități principale: Departamentul politici pentru relația cu românii de pretutindeni, Institutul ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ pentru românii de pretutindeni și Oficiul pentru românii din străinătate. Paralel cu această organizare internă este deja în lucru un comitet inter-instituțional și inter-ministerial ce cuprinde 18 instituții care au drept obiectiv secundar de activitate derularea unor programe destinate românilor de pretutindeni”, a declarat domnul Cristian David.

În continuare, ministrul David le-a prezentat parlamentarilor „Strategia privind relația cu românii de pretutindeni”, document alcătuit și implementat în premieră în acest an, și obiectivele principale urmărite în cadrul mandatului său: simplificarea procedurilor consulare, analizarea și planificarea unui viitor vot electronic, crearea unui brand de nație care să reflecte aspectele pozitive ale comunităților de români, o platformă pentru realizarea unei comunități virtuale a românilor din afara granițelor.

Totodată, ministrul Cristian David i-a informat pe deputații liberali privind eforturile făcute pentru a se facilita accesul românilor pe piața locurilor de muncă din Uniunea Europeană, implementarea unui proiect pentru repatrierea voluntară a cetățenilor români și promovarea unui program care să susțină revenirea în țară a tinerilor plecați la studii în străinătate.

Totodată, ministrul David a anunțat organizarea, în premieră, a unui Congres al românilor de pretutindeni. Acesta ar urma să aibă loc anul viitor, de Ziua Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

Biroul de Comunicare al Grupului Parlamentar al PNL Camera Deputaților

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Replică halucinantă a asociației care organizează cursuri de limba română la Florența: ”SUNTETI ZIAR RAZIST ANTI-ROMANIST”

Concediat, i-a tăiat jugulara unui coleg zilier