in

Ministrul Cristian David, mesaj cu ocazia Zilei Culturii Naționale: ”Cultura unui popor nu poate fi oprită de granițe și spații”

Dragi români de pretutindeni, sărbătorim azi, 15 ianuarie, ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, ca Zi a Culturii Naționale Române. Este o zi importantă pentru fiecare dintre noi, cei care vorbim și simțim românește, oriunde ne-am afla.

Oricine este român regăsește în sine vibrația poeziei lui Eminescu într-o măsură în care aceasta îi poate defini identitatea. În Eminescu ne regăsim istoria și dorințele pentru România de mâine, așa cum regăsim locurile dragi, sentimentele și lirismul românesc. Eminescu este o parte a identității noastre. În același timp, Eminescu ne leagă spiritual și cultural de lume, ne conectează la universalitate.

De aceea Ziua lui Eminescu este și Ziua Culturii Naționale Române. Cultura este singura parte a identității unui popor care nu poate fi oprită de granițe și spații. Când plecăm departe, nu putem lua cu noi nici prietenii, nici casa părintească – numai cultura, și ca parte integrantă a acesteia limba, transformată în vers, în narațiune, în gândire.

Însă, cultura nu ne leagă doar pe noi între noi, românii de pretutindeni, ca pe o comunitate reunită peste granițe, printre alte popoare, ci ne leagă și de alte popoare, care prin valorile creației noastre ne pot cunoaște. Prin Eminescu, celelalte popoare, popoarele care ne înconjoară, popoarele printre care trăim, ne pot cunoaște mai bine.

Să ne gândim azi la toate lucrurile prin care și pentru care îl regăsim pe Eminescu în noi, și, regăsindu-ne în el, să ne regăsim laolaltă în această Zi a Culturii Naționale Române.

Cu drag, Cristian David

Ministru Delegat pentru Românii de Pretutindeni

15 ianuarie 2014

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii muncesc pentru taxe și mâncare, 90% din venituri sunt folosite pentru traiul zilnic

Germania, raport guvernamental: numărul românilor și bulgarilor a crescut în 2012 cu 20%