in

Ministrul Cristian David prezent la New York, la Reuniunea Dialogului ONU la Nivel Înalt pentru Migraţie şi Dezvoltare

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat vineri, 4 octombrie 2013, la New York, la Reuniunea Dialogului ONU la Nivel Înalt pentru Migraţie şi Dezvoltare, care se derulează în marja Adunării Generale ONU.

În cadrul intervenţiei sale în plenul acestei reuniunii, demnitarul român a declarat că una dintre concluziile tuturor dezbaterilor de anul acesta pe tema migraţiei este faptul că fenomenul migraţiei poate aduce beneficii substanţiale în ceea ce priveşte satisfacerea cererii de pe piaţa muncii, atât în statele aflate în curs de dezvoltare, cât şi în cazul economiilor mature.

Oficialul român a oferit exemplul României care, în ultimii 10 ani, s-a confruntat cu fenomenul migraţiei pe piaţa muncii. Nivelul mare al remitenţelor a devenit unul dintre motoarele creşterii economice atâta timp cât familiile din ţară au beneficiat economic, dar şi social, de rezultatul muncii celor plecaţi să muncească în alte state.

„Reiterez necesitatea de a recunoaşte beneficiile pe care fenomenul migraţiei îl aduce ţărilor de origine şi importanţa imigranţilor în dezvoltarea societăţii. Este necesar ca printr-o distribuţie echilibrată a beneficiilor produse de acest fenomen între ţările de origine şi cele de destinaţie să creştem calitatea procesului de migraţie. Este una dintre principalele obligaţii ale guvernelor care se confruntă cu acest fenomen şi cu vulnerabilitatea imigranţilor expuşi abuzurilor. Vreau să subliniez că este imperios necesar să fie asigurate respectarea drepturilor omului şi libertatea de mişcare”, a precizat Cristian David.

În intervenţia sa de la tribuna Reuniunii Dialogului ONU la Nivel Înalt pentru Migraţie şi Dezvoltare, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a adăugat că discriminarea şi tendinţele xenofobe trebuie diminuate şi înlăturate prin susţinerea unui dialog inter-cultural şi inter-religios. De asemenea, ministrul delegat Cristian David a arătat că este la fel de important ca solidaritatea şi toleranţa să fie promovate.

În acelaşi timp, oficialul român a subliniat şi necesitatea dezvoltării unor politici coerente de integrare a migranţilor în ţările de destinaţie, în special în domeniile social, economic şi educaţional.

„Accesul pe piaţa muncii trebuie facilitat prin respectarea tuturor standardelor internaţionale şi prin adoptarea unor măsuri care să prevină abuzurile şi ilegalităţile. Discursul politic trebuie să se mute din zona retorică şi să fie făcuţi paşi concreţi care să ateste implementarea unor politici coerente menite să faciliteze contribuţia migraţiei la dezvoltare”, a adăugat demnitarul român în finalul discursului său.

Pe parcursul reuniunii, care s-a încheiat ieri la New York, s-a pus accentul pe protejarea drepturilor imigranţilor, recunoaşterea diplomelor, a certificatelor şi a calificărilor imigranţilor, eliminarea exploatării imigranţilor şi a traficului de fiinţe umane, îmbunătăţirea percepţiei publice asupra imigranţilor, integrarea fenomenului migraţiei pe agenda dezvoltării precum şi sporirea cooperării şi parteneriatelor în acest domeniu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Caravana culturii române în Spania

Ambasadoarea României s-a întâlnit cu autoritățile și românii din Catania