in

Muzeul Românilor de Pretutindeni, lansat la Roma. «Am ales capitala țării unde avem cea mai numeroasă comunitate din diaspora»

Proiectul Muzeului pentru Românii de Pretutindeni s-a concretizat astăzi sub forma unei platforme online accesibile conaționalilor de pe toate meridianele lumii.

Ministrul Natalia-Elena Intotero a lansat versiunea virtuală la Roma, alături de reprezentanți ai comunității românești și de studenții români din cadrul extensiei la Roma a facultății de Teologie din cadrul Universității București.

Platforma online a muzeului include secțiuni precum: Centenar, Exilul românesc, Vechi cărți de identitate și pașapoarte, Școala și biserica, Tradiții și obiceiuri, Români din jurul granițelor, Diaspora de mobilitate, hărți, Mediul asociativ românesc.

Ministrul a prezentat conținutul versiunii online și a reamintit că Muzeul Românilor de Pretutindeni este un proiect pe care conaționalii din diaspora și din comunitățile istorice l-au dorit foarte mult.

„Am dorit să lansăm această platformă în capitala țării unde avem cea mai numeroasă comunitate din diaspora de mobilitate – să nu uităm că sunt aproape 1.200.000 de români cu rezidență în Republica Italiană. În același timp, de Roma se leagă indestructibil și existența noastră ca popor. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit cu materiale pentru realizarea acestui proiect. Continuăm să lucrăm zi de zi pentru a-i îmbogăți conținutul și sper ca în cursul anului următor muzeul propriu-zis să își deschidă porțile la București,” a spus ministrul pentru Românii de Pretutindeni.
Platforma a fost realizată cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeului de Istorie, Academiei Române, cultelor, mediului asociativ.
Muzeul Românilor de Pretutindeni poate fi vizitat online accesând www.muzeulromanilordepretutindeni.gov.ro



«Așa cum îi spune și titulatura „Muzeul Românilor de Pretutindeni” este o inițiativă a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni de a oferi o platformă în care vocea românilor din afara granițelor să-și găsească ecou și să reflecte valoarea și diversitatea comunităților românești din toată lumea. Ne propunem ca în varianta pilot a proiectului, muzeul virtual să devină un for virtual cultural, oferind în același timp și cadrul necesar pentru construirea unei conștiințe istorice și a unei memorii colective asupra trecutului, ca ulterior în urma materializării lui în România să devină un element de referință și mândrie pentru românii noștri.

Trăim azi într-o lume a diasporelor și a grupurilor culturale, ce recompun, peste granițele politice ale statelor, comunități cu identitate împărtășită, legate prin cultură, limbă, spiritualitate. Aceste comunități sunt produsul unui proces istoric amplu început în secolul al XIX-lea, incluzând revoluția industrială, apariția statelor naționale moderne, consecințele conflagrațiilor mondiale și ale Războiului Rece, globalizarea și revoluția tehnologică.», se spune în mesajul de deschidere a platformei.

https://www.facebook.com/gazetaromaneasca/videos/332365347516281

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Jaful de la Lanciano, încă doi români arestați. Cine este executorul material al mutilării

Referendum pentru redefinirea familiei, 58 secții de votare pentru românii din Italia