in

Românii se întorc în Occident: «Am ratat şansa să îi păstrăm în ţară. E o tragedie naţională»

Românii occident

Autorităţile din România au ratat şansa să îi ţină în ţară pe românii care s-au întors din străinătate atunci când a explodat pandemia de coronavirus. Mulţi s-au întors în ţările din Occident, de unde plecaseră în primăvară.

„Atunci când a lovit coronavirusul, în jur de un milion de oameni din întreaga Europă s-au întors în România, ignorând pledoaria preşedintelui român de a rămâne pe loc şi de a evita aducerea virusului deja dezlănţuit în Europa de Vest. Însă imediat ce s-a ivit ocazia, cei mai mulţi dintre ei s-au întors în ţările de unde veniseră, în condiţiile în care Guvernul României nu a ştiut să profite de şansa de a rezolva deficitul forţei de muncă, şi nu le-a oferit joburi decente”, scrie Daily Mail.  

Lucrătorii sezonieri din Europa de Est, în special români, sunt considerați esențiali pentru a pune mâncarea pe masă pe tot continentul. Într-un moment în care călătoriile pentru muncă sunt văzute ca fiind periculoase pentru toată lumea, aceştia se numără printre ultimii trecători de frontieră din lume.

Foarte mulţi români au plecat în ultimele luni spre ţări ca Marea Britanie, Belgia, Franţa, Germania sau Italia.

“Şi vor veni tot mai mulţi dintr-o ţară de 20 de milioane de locuitori în care sărăcia merge mână în mână cu corupţia”, mai notează sursa citată.

«În România nu câştigăm bani, nu putem face bani lucrând»

Britanicii de la Daily Mail informează că aproximativ unul din cinci români lucrează în străinătate. În Italia, 1,2 milioane dintre ei şi-au făcut o casă, iar sute de mii fac un fel de navetă între România şi Italia, unde muncesc ca sezonieri.

Britanicii dau şi exemplele lui Ichim, a Alexandrei şi a lui Cristian Florişan, care lucrează în podgoria Pino Nero, ultimul dintre ei ca şef de echipă. Toţi au preferat să se întoarcă în Italia, deşi fermierii din România riscă să rămână cu recolta pe câmp din cauza lipsei forţei de muncă. „În România nu câştigăm bani, nu putem face bani lucrând, aşa că am venit aici să culegem struguri”, a spus Alexandra.  

În loc de concluzie, britanicii o citează pe Carmen Avram, europarlamentar şi fost avocat al lucrătorilor sezonieri. Europarlamentarul a precizat că România a ratat o şansă, cum probabil nu va mai exista, de a-şi păstra cetăţenii acasă. „Am fi putut începe totul din nou şi să facem această ţară să prospere. Dar am pierdut acel moment. Este o tragedie naţională“, a declarat Avram. Potrivit sursei citate, „hemoragia” va continua, pentru că milioane de români nu au joburi care să le permită un trai decent. Astfel, în ţara cu al doilea cel mai mic salariu, oamenii vor continua să se uite cu speranţă spre vest, în speranţa că acolo vor reuşi să-şi clădească un viitor departe de sărăcia lucie şi indiferenţa guvernelor care se succed la Bucureşti.

Guvernul Orban BOR

Guvernul Orban a intrat în dizgraţia Bisericii. BOR, reacţie dură după ce pelerinajul de Sfântul Dimitrie a fost interzis: «Un excesiv dispreț»

Cristiano Ronaldo este POZITIV la Coronavirus. A fost trimis în izolare