in

Românul cu flacăra olimpică, blocat de o italiancă: „Forza Italia!”

Alexandru Dan Dumitru, 34 de ani, stabilit în nordul Angliei, a purtat, luni 25 iunie, flacăra olimpică prin centrul oraşului Leeds "în numele întregii comunităţi de români din UK". Dumitru ne-a declarat că a fost o zi unică şi speră ca evenimentul să mai schimbe din percepţia britanicilor faţă de românii de aici.

Dan Dumitru a fost singurul român din Marea Britanie selectat să poarte flacăra olimpică pe teritoriul britanic. Acesta a declarat pentru Ziarul Românesc că dedică această experienţă "comunităţii de români din nord-estul Angliei şi tuturor celorlate comunităţi româneşti din Marea Britanie." Alţi cinci români din patrie au fost selectaţi pentru purtarea torţei.

Românul a fost ales să poarte flacăra olimpică în numele comunităţii româneşti de către Lloyds Bank, cel de-al 3-lea sponsor şi partener oficial al Olimpiadei, după ce a fost propus de membri ai Parohiei Ortodoxe "Sfântul Macarie cel Mare" din Leeds.

Dumitru a spus că numirea sa e o oportunitate pentru "românii din Marea Britanie să scrie istorie cu ocazia Jocurilor Olimpice şi să dea un mare exemplu generaţiilor de români care vor urma pe aceste meleaguri".

La finele cursei cu torţa olimpică, ne-a spus că e dificil să surprindă în cuvinte ce a însemnat pentru el purtarea flăcării olimpice, dar, cu siguranţă, pentru toţi românii din Marea Britanie a fost un eveniment unic şi o şansă de a-şi îmbunătăţi imaginea în faţa britanicilor.

"E prea puţin spus că e un eveniment care îl poţi trăi o dată în viaţă. Chiar daca aş avea şapte vieţi nu cred că aş mai aceeaşi ocazie. Am trăit la maxim fiecare secundă petrecută cu flacăra olimpică în mână. Sper ca această zi, în care un român a purtat flacăra olimpică pe pământ britanic, să fi adus un sentiment minunat pentru toţi conaţionalii noştri din UK. De asemenea, îmi doresc ca flacăra olimpică să lase în urmă un mare exemplu pentru generaţiile de români care vor urma  în Marea Britanie şi curajul de a spune că şi românii fac lucruri minunate", a declarat Dumitru.

Acesta a mai spus că a fost încântat că a primit susţinerea şi a zeci de români, care au fost alături de el pe timpul cursei de luni dimineaţă.

"Mă bucur că am văzut steagul României purtat cu mândrie şi că în jur de 60 de români au fost alături de mine pe străzile din Leeds şi m-au susţinut. În urma aceastei zi şi a acestui eveniment cu toţi românii avem de câştigat, şi sper ca evenimentul să fie un gest care să schimbe un pic din percepţia britanicilor faţă de românii de aici şi să le câştigăm respectul", a concluzionat Dumitru.

În timpul cursei cu torţa olimpică de luni, românul a fost şi protagonistul unui eveniment neprevăzut. În timpul cursei o italiancă s-a apropiat de el încercând să atingă flacăra. Femeia a declarat, după ce a fost reţinută de poliţia metropolitană că a încercat să atingă torţa olimpică din superstiţie, sperând ca gestul ei să poarte noroc Naţionalei Italiei în semifinala cu Germania, de joi 28 iunie, la Campionatul European de fotbal.

Referitor la acest incident, Dumitru a declarat că "dacă într-adevăr aceasta este flacăra norocoasă şi va aduce Italiei Campionatul European, atunci o să o duc în România şi o las acolo până ce trece criza".

Originar din Tecuci, Dan Dumitru e implicat constant în acţiuni caritabile vizând sprijinirea copiilor defavorizaţi din România. Timp de cinci ani a fost consilier administrativ al bisericii Sfântul Macarie cel Mare din Leeds, loc în care a început să se implice în diverse acţiuni caritabile pentru români şi să strângă fonduri pentru conaţionalii defavorizaţi, alergând în curse de maraton.

F.B.

Aleargă pentru România

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un zidar disperat şi-a abandonat copiii la firma care nu l-a plătit

Victor Ponta reprezintă România la Bruxelles, în ciuda deciziei Curţii Constituţionale