in

Victor Ponta reprezintă România la Bruxelles, în ciuda deciziei Curţii Constituţionale

România se confruntă cu un conflict juridic şi politic major între două din instituţiile principale ale Statului. Primul ministru al României, Victor Ponta, a ajuns, joi, la Bruxelles, pentru a reprezenta România la reuniunile Consiliului European, în ciuda unei decizii a Curţii Constituţionale, care a stabilit că la întâlnire ar trebui să fie prezent preşedintele ţării, Traian Băsescu.

Chestiunea reprezentării României la Bruxelles a fost supusă Curţii Constituţionale după ce atât preşedintele Băsescu, cât şi primul ministru Victor Ponta, au susţinut că au dreptul de a lua parte la întâlnire, din partea Statului Român.

"În şedinţa din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte. La şedinţa de judecată au participat, din partea Preşedintelui României, domnul Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, domnul Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Mircea Duşa.

În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.

În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru”- se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

În ciuda deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale, joi, premierul Victor Ponta a ajuns la Bruxelles şi a primit insigna care îi va permite să participe la reuniunile Consiliului European. Ponta  a declarat, potrivit Realitatea Tv, că “stabilise cu preşedintele Băsescu o întâlnire înainte de începerea Consiliului European, însă acesta nu a mai venit. El a adăugat că, în absenţa preşedintelui, va reprezenta România la CE în baza mandatului Parlamentului”.

Traian Basescu a declarat joi la Cotroceni, în cadrul unei conferinţe de presă, că "e prima oară în opt ani de mandat când sunt împiedicat să-mi exercit atribuţiunile constituţionale" şi a explicat că Ministerul Afacerilor Externe a refuzat în trei rânduri să transmită către Consiliul European delegaţia transmisă de Preşedintie care ar fi dus la reprezentarea României de catre presedinte- scrie Hotnews.ro.

Băsescu a mai spus că a refuzat să meargă la Consiliul European de astăzi, unde plecase deja Victor Ponta, pentru a nu pune România "într-o situaţie stânjenitoare". Preşedintele Basescu a anunţat că "niciodată" nu va depune o plângere penală împotriva premierului.

El a mai anunţat ca premierul Ponta l-a sunat joi la ora 12.00 pentru a-i cere să-i aprobe mandatul de reprezentare, dar "deocamdată nu l-am primit".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românul cu flacăra olimpică, blocat de o italiancă: „Forza Italia!”

Muncitor de 27 de ani din Roma, ucis de o grenadă la locul de muncă