in

Teodorovici iar vrea să închidă granițele: «Nu cumva ar fi corect ca studenţii un număr de ani să lucreze în România după terminarea facultăţii?»

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că urmează să aibă loc o discuţie transparentă privind facilităţile pe transport acordate studenţilor, declarând că ar fi corect ca după terminarea facultăţii să rămână să lucreze un număr de ani în România.

„Săptămâna aceasta o să fie o discuţie. Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (…) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii nu cumva ar fi corect din toate punctele de vedere ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii? Nicăieri în Europa nu este o astfel de formă. Nu.

Statul român investeşte foarte mult în studenţi, dar după aceea marea lor parte se duc… (să muncească în afara ţării n.r.). Se dau acele credite, împrumuturi pe termen lung pentru studenţi. Şi poate ar trebui să punem asta în balanţă, nu cumva ar trebui ca după terminarea studiilor, statul investind în tine, în facilităţi pe transport, în şcoală …Şi poate găsim scheme de finanţare să încurajăm studenţii să şi facă ce au de făcut şi mai bine”, a spus ministrul Finanţelor, potrivit Agerpres.

Eugen Teodorovici are o obsesie pentru căutarea de motive pentru blocarea plecării românilor în străinătate.

În aprilie, Eugen Teodorovici, la finalul reuniunii miniștrilor de finanțe din Europa, desfășurată la București, Teodorovici a propus adoptarea unor măsuri agresive contra liberei circulații a forței de muncă.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

„Poate în timpul Președinției române voi invita țările care trimit lucrători în străinătate la o discuție, să vedem ce e de făcut. Ar trebui să ne gândim la un pachet agresiv care să aducă o soluție, pentru că nu putem să ne atingem obiectivele în situația actuală, de aceea discutăm acum despre scăderea competitivității, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influențate de această mobilitate întra-europeană.

Libera circulație a forței de muncă a adus mari beneficii economice. Lucrătorii mobili contribuie la PIB-urile țărilor de origine și țărilor-gazdă și în cele mai multe cazuri au un rol semnificativ în ceea ce privește câștigurile celor rămași în țara de origine. Totuși mobilitatea muncitorilor poate avea și efecte negative, de exemplu atunci când mobilitatea e selectivă, ducând la exodul creierelor și stopând creșterea potențială. În viitorul apropiat, prioritatea noastră ar trebui să fie găsirea unei soluții comune la nivel european și implementarea unui instrument care să ne ajute în rezolvarea acestui fenomen”, a afirmat Eugen Teodorovici.

În noiembrie 2018, Teodorovici a vorbit pentru prima dată de limitarea dreptului la muncă al românilor în străinătate.

„Eu am ridicat problema asta și la nivelul colegilor mei, miniștrii de finanțe din cadrul Uniunii Europene. Permisul de muncă să fie același ca și timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”, a explicat Eugen Teodorovici.

După un val de critici, Teodorovici a explicat că a fost înțeles greșit.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Brățară electronică pentru românul care a provocat un accident cu patru morți, la Jesolo, avea alcool în sânge când a fost prins

O mașină cu opt români, zdrobită de un parapet la Catania: un mort și șapte răniți, între care 4 copii