Menu
in

”Uite testul, nu e testul!”, disperarea românilor din străinătate în fața unor guvernanți incapabili

În țară s-a desfășurat Festivalul Diasporei între 28 și 30 mai, adică s-au imbrăcat ii, s-au ciocnit pahare și s-a discutat în cercuri înalte despre cât de importanți sunt diasporenii și cât de mult suferă ei departe de țară, bravo lor. Diasporenii nu au sărbătorit nimic, ei muncesc și trimit bani acasă, ăsta e rostul lor și asta știu să facă cel mai bine.

Rar, mai ales acum, când pandemia încă nu e terminată, își doresc să meargă acasă, să-și vadă copiii și părinții. Mulți dintre ei, majoritatea, nu au făcut-o anul trecut tocmai pentru că spitalele erau pline, riscul era prea mare, au strâns din dinți și au așteptat să fie mai bine.

Și a venit și binele: anumite țări sunt în zonă verde, adică au risc epidemiologic atât de mic încât cei care vin din țări precum Italia nu mai fac carantină în România, carantina asta îi ținuse pe mulți departe pentru că nu-ți poți lua zile libere de la muncă și să le petreci închis în casă.

Acum apare partea frumoasă și întrebarea care ne înnebunește pe toți: ” dar test Covid molecular mai trebuie?”

Probabil că știți că pe Facebook sunt sute sau mii de grupuri de diasporeni, doar românii din Roma au vreo 6 grupuri, există ”Români în Italia”, ”Mămici în Italia”, ” Români în Torino”, în Milano, în Abruzzo, în Viena, în Londra și tot așa.

Întrebarea fundamentală în aceste zile este exact asta, cu testul, nimeni nu știe exact, toți așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă Marin s-a suit în avion fără probleme sau nu, dacă Lucia a avut probleme la graniță etc, nu au avut probleme pentru că diasporenii continuă să-și facă testul, deși îl țin în buzunar și nu este cerut decât rareori.

Testul Covid găurește nasul și buzunarul, costă între 60 și 100 eur, se face doar la clinici private și trebuie programare, două persoane care ar trebui să vină în România ar trebui să cheltuie 400 eur pe teste. Nu mai bine ar da banii ăștia copiilor sau părinților?

De unde a plecat nebunia?

Hotărârea 32 din 27 mai spune că cei care vin din țările aflate în zonă verde nu mai fac carantină, despre teste nu se pomenește nimic, testele erau măsură special luată pentru a evita carantina, e drept, e implicit că nu ar mai trebui, dar de ce nu poate fi scris clar?

Ar mai fi o hotărâre, luată în 29 mai, spune cam aceleași lucruri, dar nu e publicată pe site ul oficial de știri, cel puțin până în dimineața zilei de 31 mai nu era publicată. Oricum, e la fel de imprecisă și asta.

Diasporenii se întreabă unii pe alții, sunt oameni care sună la ambasadă, li se spune că nu mai trebuie test, dar pe pagina oficială a ambasadei nimeni nu scrie asta.

Pe site urile companiilor de zbor suntem avertizați să ne informăm bine asupra măsurilor pe care fiecare țară le aplică pentru a se apăra de virus, dacă suni la Wizzair sau Ryanair să întrebi dacă mai e  nevoie de test la îmbarcarea în avion ți se răspunde, pe drept cuvânt, să te informezi din știrile oficiale ale țării tale.

Putem răspunde că nu putem, că hotărârile sunt încă nepublicate oficial, că nu sunt clare. Că totul e ca un schimb rapid de mingi la o masă de tenis, compania ne trimite la ambasadă, ambasada ne trimite la Ministerul de Externe, apoi la Interne, apoi la Direcția de Combatere și Prevenire a Bolilor, acolo nu găsim nimic clar și o luăm de la capăt.

Dar e mai mare rușinea să spunem asta, trebuie să ne mândrim cu politicienii noștri care uite, chiar acum ne sărbătoresc și ne transmit urări de bine.

Personal, aștept să aterizeze Maria, a plecat azi dimineață în țară, îmi va scrie dacă ei i s-a cerut test sau nu. Răspunsul ei nu mă va face să fiu liniștită, probabil că mâine dimineață voi da 200 eur să ne facem teste, ne vom îmbarca în avion fără ca cineva să le ceară, dar voi fi fericită că-mi voi vedea copiii după doi ani.

Voi bodogăni, ca acum, apoi voi fi mândră că sunt româncă și că România se gândește la mine o dată pe an.

PS… Între timp am fost sfătuită de aeroport să contactez Ministerul Sănătății Italian. Am făcut-o, dar nu au gasit nici ei informatii clare. Vă dați seama? Nici măcar o instituție atât de mare, un minister, nu știe ce s-a decis, nu știe ce să-mi răspundă, ce să mai spunem de omul de rând, care se bate cu problemele cotidiene și e nevoit să caute cu disperare o sursă credibilă care să-l lămurească dacă trebuie sau nu trebuie să mai cheltuiască sute de euro pe teste.

Liliana Nechita

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 25 In medie: 4.6]
Exit mobile version