in

Ultima hoție în țară: împrumuturi pe numele românilor plecați în străinătate. «Am fost somată să plătesc. E incredibil ce mi se întâmplă»

Pleci la muncă în străinătate și te trezești că ai împrumuturi în țară, fără să știi de ele. Tot mai frecvente situațiile în care, în numele unor români stabiliți în alte țări, se fac împrumuturi de la diferite instituții financiare, chiar dacă documentele de identitate se află asupra lor și nu au vreun venit în țară. E cazul unei românce din Carei, stabilită din 2009 la Verona.

Maria Oprea are 43 de ani, este originară din Carei, jud. Satu Mare, rezidentă într-o localitate de lângă Verona din anul 2009. Românca lucrează ca asistent medical la o clinică pentru persoane cu dizabilități fizice și psihice. ”Am venit în Italia în urmă cu 8 ani, prin intermediul unei agenții de muncă, apoi am făcut niște cursuri de specialitate și în prezent lucrez ca asistent medical. În țară am venit de câteva ori, dar pentru perioade scurte, de o săptămână sau două, în concediu”, ne-a spus ea.

Totul era bine și frumos pentru Maria Oprea, care locuiește împreună cu fiul ei în vârstă de 25 de ani, până duminica trecută (8 octombrie, n.r) când a fost informată prin telefon, de fostul soț, că pe numele ei a ajuns o citație în care este anunțată că are un împrumut la care a rămas în urmă cu ratele.

”Subscrisa, Casa de Ajutor Reciproc CAR CFR Cluj – Satu Mare vă somează ca în termen de 15 zile de la primirea prezentei să vă prezentați la sediul nostru pentru a achita suma de 9626,40 de lei. Aceasta reprezintă restanța neachitată din împrumutul contractat în baza contractului nr. 33 din data de 19.03.2014…”, scrie în scrisoarea trimisă pe numele ei.

”În cazul în care nu va veti prezenta până la termenul stabilit, ne puneți în situația să vă întocmim dosar de executare atât pentru dumneavoastră, cât și pentru giranți...”, mai scrie în somație.

”Am realizat imediat că mi-a fost furată identitatea. Eu nu am fost niciodată înscrisă în CAR. Din câte știu, pentru a beneficia de împrumut de la ei trebuie să fii membru, să ai un anumit fond din cotizație, să ai o anumită vechime. Nu e cazul la mine, eu nu am avut niciodată vreo legătură cu ei. Eu nu am lucrat la CFR, am fost funcționar la Poșta Română”, ne-a declarat femeia.

Maria Oprea e convinsă că cineva s-a folosit ilegal de actele ei, dar nu numai atât, a folosit și documente false.

”E incredibil ce s-a întâmplat. Mă întreb cum de au aprobat împrumutul, când actele mele de identitate erau la mine, deci s-au folosit de fotocopii, nu îmi imaginez de unde. Apoi, pentru un împrumut trebuie să prezinți o adeverință de venit de serviciu, iar eu am încheiat orice raport de muncă în România din 2009. Asta înseamnă că au folosit acte false”.

Șocul și mai mare l-a avut românca în momentul în care a dat telefon la CAR – CFR, cei care îi trimiseseră recomandata.

”Am dat telefon a doua zi, luni dimineață, după ce nu am dormit toată noaptea de îngrijorare. Mi-a răspuns o femeie care, culmea, mi-a transmis că își aduce aminte de mine când am venit să iau împrumut, că eram cu o altă persoană pe care o știe foarte bine. Să cad jos, nu alta.”, ne-a povetit Maria. ”Nu sunt nebună, doamnă, îmi amintesc de dumneavoastră…mi-a spus ea. E incredibil ce mi se întâmplă”, a completat ea.

Maria e extrem de îngrijorată de ce se întâmplă, mai ales că în scrisoarea de la CAR – CFR sunt menționați și giranți, iar banii ”urmează să fie recuperați de la dumneavoastră”.

”Acum trebuie să piert o grămadă de timp, de bani și să fiu cât mai tare în fața stresului pe care trebuie să îl suport. Obligatoriu voi denunța organelor competente situația și voi cere să se facă lumină în acest caz care m-a dat peste cap. Să fie descoperită persoana sau persoanele care se ocupă de asemenea hoții”, ne-a precizat ea.

”Vă rog să publicați povestea mea, să afle și alte persoane despre hoțiile care se întâmplă cât timp noi, românii din străinătate suntem plecați. Să denunțe situațiile de acest gen, nu să se mulțumească doar cu ștergerea împrumutului.”, a adaugat ea la sfârșitul înterviului.

Andi Rădiu

[email protected]

Așa arată clădirea trecută la adresa CAR – CFR, Cluj Napoca, B-dul 21 decembrie 1989, nr, 49…(n.r.)

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Indicatorii de sănătate se prăbușesc la Roma: ”Este unica dintre cele 28 de capitale ale UE”

PSD își întreabă propriul ministru al Muncii: Tot mai mulți tineri emigrează, ce faceți să îi opriți?