in

47% dintre tinerii români vor să plece din ţară. Economia României, lovită în plin de plecarea tinerilor

Creşterea economică nu-i poate ține pe români în ţară. Economia României va fi lovită în plin exact când are nevoie să crească mai mult, pentru că va rămâne fără forţa de muncă cea mai bună, scrie Ziarul Financiar, citându-l pe sociologul Dumitru Sandu.

România a mai pierdut 120.000 de locuitori în 2017, cel mai mare exod din UE. Deşi economia şi salariile cresc, iar oferta de joburi este mai mare decât cererea, jumătate dintre tineri au planuri concrete să plece din ţară, ceea ce va lovi în plin economia peste câţiva ani.

Rezultatele unui sondaj arată că  47% din tinerii români au planuri concrete de a părăsi ţara, a declarat prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială a Universităţii din Bucureşti, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Cifra-cheie este 47%, aceasta fiind ponderea tinerilor din România care au planuri de plecare. Aceştia nu sunt tinerii care vor să plece, ei sunt mai mulţi, ci sunt cei care au planuri de plecare, s-au gândit serios şi ştiu unde vor să meargă. Nu mai este vorba de simplă dorinţă, e vorba de o idee bine struc­turată.“ Mai mult decât atât, această cifră este din 2015, iar datele fragmentate pe care profesorul Sandu le are la dispoziţie sugerează că ponderea tinerilor cu planuri de a părăsi România a crescut.

„În afară de faptul că în România cresc salariile, dacă ne uităm pe rapoartele Eurostat constatăm că PIB per capita în România, în raport cu media Uniunii Europene, a crescut consistent. Am pornit în 2007 de la 46 – 47% din media UE şi ne aflăm acum la 63%. Realmente, pornim de la o situaţie de contrast: salariile cresc, PIB-ul creşte şi totuşi oamenii pleacă.“

Românii plecaţi în străinătate au trimis peste 55 mld. euro de la ade­rarea la Uniunea Europeană încoace, aceştia devenind cei mai mari investitori privaţi în România.

„Plecările tinerilor în străinătate nu sunt nici bune, nici rele, ci duc la dezvoltare inconsistentă. Au faţetă pozitivă, au faţetă negativă. Efectele pozitive ale migraţiei în străinătate sunt faptul că remiterile au adus dezvoltare României“, a mai spus Dumitru Sandu.

A doua Românie este peste hotare

Nimeni nu ştie exact câţi români sunt peste hotare. Datele oficiale au la bază doar cazurile în care se încheie contracte de muncă legale. Oficial se vorbeşte de 3,5-4 milioane de oameni. Neoficial, numărul este dublu.

Organizaţiile de români de peste hotare avansează o cifră de 5 milioane de conaţionali doar în statele europene.

„Noi apreciem că în Europa sunt în jur de cinci milioane de români şi ar mai fi în Statele Unite şi Canada în jur de un milion şi ceva,” spune Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE).

Ministrul Românilor de Pretutindeni a declarat recent, în plenul Parlamentului, că în afara graniţelor ţării există o a doua Românie, cu 10 milioane de oameni (aici incluzând şi regiunile istorice).

“Ministerul pentru Românii de Pretutindeni gestionează o problematică a românilor din afara graniţelor, un numar de aproximativ de 10 milioane de români, iar ministerul are angajati 64 de angajaţi, plus cabinetele demnitarilor. Având în vedere că in afara graniţelor avem o a doua Românie, rolul acestei agenţii (n.r.: prevăzută a fi înfiinţată printr-un proiect de lege) este de a veni în sprijin, de a veni cu strategii, care impreună cu dumneavoastră, să încercăm să venim în faţa acestora cu cele mai bune soluţii pentru păstrarea identităţii culturale,” a explicat ministrul.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românca din Italia: pentru italieni nu ești ”signora”, ci ”bella”

Mitingul diasporei, autorizat de Firea: «Şi eu am membri din familie şi prieteni care muncesc sau învaţă în afara ţării»