in

Un tânăr din UK dorește să candideze pe listele USR. ”Am intrat în politică pentru că îmi pasă de românii de peste hotare”

Un tânăr român stabilit în Marea Britanie a anunțat că și-ar dori să candideze pe listele Uniunii Salvați România (USR), al cărui președinte este Nicușor Dan, fost candidat pentru primăria București, pentru un loc în Camera Deputaților, la alegerile din acest an.

Nicolae-Daniel Popescu a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook. El a menționat că prioritatea este ca până pe 5 octombrie să strângă aproximativ 6.500 de semnături de susținere.

„Dacă la cele din 2012 (alegerile parlamentare – n.red.) am încercat să reprezint Diaspora ca independent, anul acesta ne alăturăm inițiativei Uniunea Salvați România (USR), un partid alături de care doresc să croim un alt tip de reprezentare politică a românilor din străinătate”, scrie Nicolae- Daniel Popescu pe pagina de Facebook.

Nicolae-Danie Popescu este originar din nordul Moldovei, din Câmpulung Moldovenesc. A absolvit Facultatea de Științe Juridice și un program de studii postuniversitare în Studii Europene (Politică și Integrare Europeană) la Centrul de Studii Europene, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În prezent lucrează ca manager în cadrul departamentului de cercetare al UK NARIC (Centrul Național de Informare și Recunoaștere Academică din Marea Britanie). Este activ în comunitate și coordonează activitatea RPRS (www.rprs.ro), o platformă gratuită de informare a românilor din diaspora.

Într-un interviu acordat Gazetei Românești, el explică motivele candidaturii sale.

”Am plecat din țară acum mai bine de 10 ani. Trebuie să recunosc că nu mi-am dorit și nu m-am gândit că, după aproape 20 ani de școală și muncă, va trebui să plec din splendida Bucovină. Nu îmi amintesc mai nimic din ziua dinaintea plecării, doar că mama era foarte suparată și că plângea înnecat, fară întrerupere. Sora împreună cu nepoțica m-au dus seara la gară, ele fiind ultimele figuri cunoscute pe care le-am văzut înainte să părăsesc țara. Pe holul acceleratului Vatra-Dornei – București mă gândeam că era posibil să am vânătai de la îmbrățisările strânse ale celor pe care îi lăsasem în urmă, în special ale mamei.”, ne-a declarat românul.

”Motivele stabilirii în Anglia sunt mixte. În principal, dorința de a scăpa de ceea ce ne omora cu zile pe atunci: zidurile de ignoranță, nepotismul, corupția, lipsa de perspectivă pentru generațiile tinere. Pe partea cealaltă, mi-am dorit să “intru cât mai curând în pâine”, să învăț cât mai mult, să mă dezvolt uman și profesional, să îmi pot ajuta familia în timpurile ce aveau să urmeze.”, a completat el

Care au fost problemele cu care te-ai confruntat ca emigrant?

«Dincolo de ruptura dureroasă de familie, prieteni și România, mă consider un migrant foarte norocos. În Marea Britanie, am îndeplinit un rol public și nu pot spune că eu personal m-am lovit de probleme deosebite. Ca tânăr debutant în cadrul departamentului de echivalare a studiilor și de-a lungul anilor, m-am lovit însă de problemele generale ale comunităților românești. Și au fost și încă sunt foarte multe: restricțiile menținute pe piața muncii până în 2014, exploatarea la locul de muncă, lipsa de informații necesare unei bune integrări socio-profesionale în țara gazdă, imaginea terfelită a României și românilor din UK, taxele consulare atronomice, nerecunoașterea calificări profesionale. »

Ce te-a determinat sa intri în politică?

«Am plecat din România cu gândul de a sta în Anglia între 3-5 ani. Au trecut 10 și nu am văzut foarte multe schimbări în țara mea. Ori asta nu este deloc în regulă. Am intrat în politică pentru că îmi pasă de românii de peste hotare și de familiile noastre din țară. Îmi pasă de cei peste 65 de miliarde de euro pe care i-am investit colectiv în România până în 2015. Mă implic deoarece am muncit foarte mult pentru a schimba anumite percepții despre sistemul de educație românesc și despre românii din Regatul Unit.

În momentul de față, putem spune că țara noastră nu ne oferă nici pe departe ceea ce ne dorim. Ori ceea ce și-au dorit părinții sau bunicii noștri. Nouă, celor mai tineri, ni s-a spus că suntem generații de sacrificiu. Poate că așa este, poate ca nu. În ciuda tuturor relelor abătute asupra noastră și după mai bine de 10 ani petrecuți în străinătate, continui să văd și întâlnesc zilnic români-luptători, curajoși, integri. Vreau ca noi să avem parte de reprezentarea pe care o merităm, vreau ca pe agenda diasporei și viitorilor parlamentari din diaspora să fie proiectele, nu politica.»

De ce USR?

«Consider că USR este în acest moment singurul partid alături de care putem croi un alt tip de reprezentare politică a românilor din străinătate. M-a convins în mod special determinarea lui Nicușor Dan de a face salva patrimoniul cultural al Bucureștiului. Am apreciat faptul că echipa de la București nu face rabat de la principiile sale și respectă promisiunile celor care le-au dat mandate de reprezentare în consiliile de sector și consiliul general. De asemenea, consider că modelul de implicare și activismul social pe care l-am practicat în Diaspora este similar și rezonează cu cel al multora dintre membrii proeminenți ai USR din România și străinătate.»

Ai de gând să candidezi?

Dacă ne dorim o ţară mai bună, implicarea în viaţă politică, economică, ştiinţifică, socială, culturală a ţării trebuie să devină o prioritate pentru fiecare român din străinătate. Eu sunt gata să îmi pun la dispoziţia Românei întreagă experienţă şi valoare profesională acumulată până acum în Diaspora. Îmi doresc foarte mult să candidez şi să câştigăm cât mai multe locuri în Parlament în circumscripţia 43 pentru Diaspora. Sunt mai mult decât pregătit pentru această responsabilitate şi ar fi o onoare să mi se acorde oportunitatea de a aduce pe scenă politică un suflu nou, integru şi capabil. O decizie în privinţa candidaturii mele şi a altor persoane va fi luată în perioada următoare de către colegii din Biroul Naţional al USR. Depinde însă foarte mult şi dacă vom reuşi să strângem numărul necesar de semnături de susţinere pentru a putea avea candidaţi în Diaspora. Termenul limita până la care strângem semnături în diaspora este 5 octombrie.

Care ar fi primele măsuri pe care ar trebui sa le ia viitorul parlament pentru diaspora?

«Din punctul meu de vedere, sunt câteva măsuri ce ar trebui discutate și adoptate cât mai curând de viitorul parlament. 1: inventarierea urgentă a numărului oficial al românilor din străinătate. 2: reducerea birocrației sufocante la secțiile consulare, a taxelor consulare împovărătoare și îmbunătățirea atitudinii față de românii care apelează, contra-cost, la serviciile instituțiilor românești din străinătate. 3: sprijin semnificativ pentru păstrarea identităţii, culturii şi tradiţiei în comunitățile istorice de români din afara granițelor (Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria etc). 4: modificarea procedurii curente aberante de înscriere a diasporenilor în registrul electoral și îmbunătățirea sistemului de vot pentru românii din străinătate. 5: stimularea și încurajarea organizării de seminarii de asistență gratuită pentru românii din străinătate. 6. creșterea numărului de parlamentari în diaspora pentru a se asigura o reprezentare proporțională a românilor din străinătate. 7: susținerea și elaborearea de noi proiecte de repatriere a diasporei.»

Andi Rădiu
[email protected]

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Foggia, chemată pentru a lucra ca îngrijitoare, constrânsă să se prostitueze. Salvată datorită Whatsapp

Lingerea feţei este viol, pescarez condamnat de Casaţie la închisoare