in

Români sechestraţi pe aeroportul din Cancun. MAE: «Este inadmisibil ce se întâmplă»

Experienţă traumatizantă pentru zeci de români, inclusiv cu copii, blocaţi pe un aeroport în Cancun, după ce autorităţile le-au luat paşapoartele şi telefoanele şi le-au intrezis intrarea în ţară. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, mexicanii au motivat situaţia prin faptul că românii nu ar fi justificat corespunzator scopul călătoriei şi au apărut şi unele alerte când li s-au verificat documentele de călătorie.

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a acuzat atitudinea autorităților mexicane de a bloca „arbitrar” sute de turiști români pe Aeroportul din Cancun, unde au fost ținuți în condiții improprii, fără apă și hrană.

În acest moment sunt 114 cetățeni români aflați pe Aeroportul din Cancun, iar alți 102 au fost întorși în țară, a precizat Bogdan Aurescu. „Suntem profund preocupați de situația cu care s-au confruntat cetățenii români care planificau vacanța în Mexic și care sunt afectați de deciziile recente ale autorităților mexicane. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă, este o atitudine neprietenoasă din partea autorităților mexicane față de cetățenii români. Este o situație care riscă să ducă Mexicul la pierderea de turiști, de bani și de credibilitate ca destinație de călătorie prin astfel de acțiuni”, a afirmat ministrul român de Externe.

Bogdan Aurescu a mai spus că românii blocați pe Aeroportul din Cancun au acuzat abuzuri ale polițiștilor de frontieră: discuțiile le-au purtat doar în limba spaniolă, au acuzat lipsa apei și a hranei pe durata așteptării, dar și spațiile improprii în care sunt plasați.
„Faptul că un stat suveran decide cu privire la accesul străinilor pe propriul teritoriu nu trebuie și nu poate să încalce drepturile acestora în procesul de implementare în astfel de decizii. Trebuie să fie eliminate situațiile ofensatoare, cetățenii români trebuie tratați cu respect. Apelul MAE este ca pentru moment să se evite călătoriile în Mexic”, a atras atenția Bogdan Aurescu.

Româncă sechestrată în Mexic, împreună cu trei copii

O turistă româncă, întoarsă marți seară de la Cancun împreună cu soțul și cei trei copii, a povestit la Digi24 sub protecția anonimatului experiența de coșmar prin care a trecut, în loc să se bucure de vacanța din Mexic pentru care a plătit 9.000 de euro.

„Nu am primit absolut nicio explicație, ne-au băgat într-o cameră, ne-au luat telefoanele și pașapoartele și efectiv ne-au sechestrat acolo. Noi suntem o familie cu trei copii mici. Nu am primit nicio explicație din partea lor. Le-am spus că e ilegal ce fac – și eu și soțul meu le-am spus – și ne-au spus că nu-i interesează, că este țara lor și fac ce vor și, dacă mai vorbim, ne bagă la închisoare. Polițiștii de acolo din aeroport”, a mai spus femeia.

Femeia a mărturisit că după aterizare s-a făcut o separare între pasagerii români și cei de alte naționalități: „Era o linie strict de români și restul de alte naționalități”.

Mexic devenise una dintre destinaţiile exotice solicitate de către turiştii români în acest sezon, în special datorită faptului că nu se solicită test PCR covid-19 şi nu este nevoie de carantină de 14 zile la revenirea în ţară.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, bonusuri pentru copii planificate în 2021 care nu necesită prezentarea ISEE

Bardolino, român beat, umbla desculț prin centrul localității, furase o mașină pe care a abandonat-o într-o fundătură