in

Cum trăiește o româncă în China. ”Vreau să rămân în Asia, munca este valorizată și apreciată”

Au plecat din România mânați de dorința de schimbare. Au pus degetul pe hartă și s-au oprit în locuri care îi atrăgeau cu sau prin ceva, fie că a fost vorba despre un nivel de trai ridicat, un salariu mai mare, o slujbă mai bună sau pur și simplu farmecul de a descoperi o civilizație nouă.

Spre deosebire de poveștile mai mult sau mai puțin fericite ale celor pe care ne-am obișnuit să-i numim “căpșunari”, de data aceasta este vorba despre tineri educați, care aleg să trăiască în altă țară.

Yahoo! News prezintă povestea Victoriei Lupașcu, o româncă de 26 de ani, care a ajuns să trăiască în China. În România, diplomele și cunoștințele pe care le deține s-ar fi transformat, probabil, într-un dezavantaj, putând fi numită, cu ușurință, supracalificată în cazul în care ar fi aplicat pentru vreun job obișnuit.

Studiile, poartă spre emigrarea în China

Născută în Buzău, Victoria Lupașcu a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din București, secția chineză-suedeză. Primind o bursă de studii, a ajuns pentru prima oară în țara în care avea să emigreze. Ulterior, și-a continuat educația cu un masterat de Studii Est Asiatice, tot în cadrul Universității București. În paralel, a urmat un master de relații internaționale, în limba chineză, în China.

“ Pe parcursul studiilor, am realizat că vreau să rămân în Asia, că mă pot dezvolta ca om în acest tip de cultură, mult mai bine decât în altă parte. Așa că după încheierea studiilor, am decis să rămân și să lucrez o perioadă în China”, a povestit Victoria Lupașcu. În prezent, își construiește o carieră academică în provincia Fujian, orașul Xiamen, unde predă limbi străine.

Chiar dacă s-a adaptat repede la condițiile noii țări, tinerei îi lipsește cel mai mult familia. Și asta pentru că în Xiamen locuiește singură.

“Trecerea nu a fost deosebit de grea, noutatea care mă înconjura mă fascina. Cel mai acut simt lipsa familiei de sărbători sau atunci când uit de diferența de fus orar și vreau să vorbesc cu cineva apropiat. Sunt printre norocoșii care au trecut ușor prin șocul cultural și m-am adaptat repede”, a adăugat Victoria Lupașcu.

Ca profesor, își începe programul zilnic la ora 8.00, iar până la 12.00, predă. O pauză de prânz, specifică părții de Sud a Chinei, îi întrerupe programul timp de două ore, până la ora 14.00, după care își reia cursurile pe care le încheie la ora 18.00.

Străinii, plătiţi mai bine

Vorbind despre avantajele emigrării în China, tânăra a pus pe primul loc faptul că acolo, “munca este valorizată și apreciată, iar reușitele personale sunt prețuite cum se cuvine”. În plus, statutul social pe care îl au străinii este ridicat, iar acest lucru “atrage respect, ceea ce în România se obține mai greu”.

Tot la capitolul avantaje față de traiul de România, Victoria Lupașcu a spus că deschiderea culturală a Chinei este mult mai mare, fiind accesibilă tuturor.

De asemenea, facilitățile tehnice, de tipul cinematografelor IMAX sau 3D, transport urban și interurban rapid, servicii de curierat rapid, posibilitatea cumpărăturilor online, etc sunt semnificative față de România. Și asta în timp ce, veniturile din China, fie ele și modice, pot satisface nevoile de consum, reale sau fabricate, ale locuitorilor.

Potrivit acesteia, în China, mâncarea autohtonă, la fel ca și orice alt “obiect de uz cotidian”, este mult mai ieftină decât în România. Nu la fel se poate spune despre produsele mărcilor internaționale, care au prețuri asemănătoare cu cele practicate în Europa.

Mult mai ieftine decât în România sunt și transportul în comun sau îngrijirea medicală, chiar și dacă asigurarea nu acoperă o bună parte din cheltuieli.

Și asta în timp ce alimentele, în special legumele sunt ieftine în piață și ceva mai scumpe în supermarket-uri.

Referitor la chiriile practicate în orașul Xiamen, Lupașcu a spus că pentru un apartament cu două camere, baie, balcon și bucatarie, se plătesc aproximativ 1.600 lei (aproximativ 360 de euro), adăugându-se plata facturii la curentul electric, gunoi și gaz.

În ceea ce privește salariile din China, tânăra a explicat că ele diferă foarte mult de la o zonă geografică la alta, de la companie la companie sau în funcție de numărul de ore lucrate. De asemenea, există diferențe mari între salariile chinezilor de rând și cele ale străinilor, aceștia din urmă fiind plătiți mai bine.

Dezavantajele

Cu toate acestea, traiul zilnic al unui român emigrant în China prezintă și o serie de dezavantaje. Printre acestea se numără limitările impuse de regimul politic, precum viteza relativ scăzută a Internetului, aglomerația și poluarea ridicată.

Dincolo de toate acestea, există o serie de dezavantaje subiective pe care românii care aleg să trăiască în această țară le-ar putea resimți. De exemplu, depărtarea de casă și traiul într-o societate care nu are la bază valori religioase similare adâncesc sentimentul de dezrădăcinare, potrivit Victoriei Lupașcu.

“Fiecare om se adaptează diferit și pleacă cu speranțe diferite, de aceea cred că este bine ca atunci când mergi într-o țară asiatică, respectiv China, să îți deschizi mintea și să nu vezi în diferența culturala ceva negativ, ci mai degrabă ceva care trebuie cunoscut, explorat și înțeles în mediul său”, este sfatul Victoriei Lupașcu, pentru românii care se gândesc să emigreze în China.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 3]

Fostă profesoară în România, cu două facultăți, măturătoare în Italia: ”O fac pentru fiica mea”

A cucerit Italia cu naiul: ”Mereu în casa noastră au răsunat cântecele marilor interpreţi de folclor”