in

Diana Șoșoacă, sancționată de conducerea Senatului pentru instigare la ură și nepurtarea măștii. «Voi sesiza ambasadele și voi cere ajutor extern»

diana sosoaca sanctionata

Diana Șoșoacă nu mai are voie să reprezinte Senatul României timp de rei luni. Senatoarea a fost sancționată pentru limbaj și comportament agresiv, dar și pentru refuzul purtării măștii de protecție într-o instituție publică. Este pentru prima dată când Biroul permanent dă o astfel de sancţiune.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat că avertismentul scris a fost aprobat în Biroul permanent. „Doamna senatoare are la dispoziţie 15 zile să conteste această decizie”, a adăugat Anca Dragu.

Potrivit preşedintelui Senatului, avertismentul atrage după sine imposibilitatea senatorului Diana Şoşoacă de a reprezenta Camera superioară a Parlamentului în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni.

„Acest avertisment scris atrage după sine imposibilitatea doamnei senatoare de a reprezenta Senatul României în relaţii interne şi externe pentru o perioadă de trei luni. Din păcate, este o situaţie nouă cu care ne confruntăm. Este prima şi sper ultima situaţie de acest gen în acest mandat, în această legislatură şi de la început am făcut apel la calm, la raţiune, pentru că suntem aici să dezbatem idei pentru cetăţeni. Nu suntem aici să ne insultăm, nu suntem aici să dăm acest ton agresiv al discursului public”, a precizat Dragu.

Practic, Diana Şoşoacă nu poate participa la acţiunile legate de Senat, precum cele din delegaţiile Parlamentului ori grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state, însă senatoarea nu face parte din niciun grup ori delegaţie, conform paginii Senatului. De asemenea, preşedintele Comisiei juridice, senatorul Iulia Scântei, a declarat că Dianei Şoşoacă i se reproşează „nerespectarea legilor în vigoare şi a prevederilor regulamentului, exercitarea în mod abuziv a mandatului, comportament injurios, calomniator, la adresa unor membri ai Senatului, în cadrul şedinţelor de plen şi încălcarea solemnităţii şedinţelor de plen prin nerespectarea regulilor privitoare la luarea de cuvânt”.

Pe 15 aprilie, membrii Comisiei Juridice din Senat s-au încuiat în sala de şedinţă, ca să nu intre Diana Șoșoacă.

Diana Șoșoacă a răspuns Comisiei în scris și i-a acuzat de discriminare, hărțuire și jignire. Șoșoacă a mai transmis că va sesiza ambasadele și va cere ajutor extern.

Consulat itinerant la Cosenza: în două zile, s-au soluționat 358 servicii consulare

Au primit în mod nejustificat 44.000 de euro ca venit de cetățenie, șase români denunțați la Casale Monferrato