in

Florin Cîțu îndeamnă românii să emigreze: «Celor născuţi după 1970 nu va mai avea cine să le plătească pensiile»

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a făcut afirmații care pot da un impuls oamenilor să emigreze: nu vor mai fi bani pentru pensiile celor născuți după 1970. Este nevoie o reformă a sistemului de pensii, care va dura 20 de ani, susține ministrul. Dar încercări de reformă s-au tot făcut în 30 de ani.

”Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung”, a spus Cîţu, precizând că ”cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”, potrivit news.ro.

Ministrul Finanţelor a vorbit, marţi seară, la Realitatea Plus, despre faptul că Legea pensiilor va fi pusă în aplicare exact aşa cum este, în 2020, banii fiind prevăzuţi în buget.

Cîţu a precizat, însă, că va continua discuţia despre pensiile speciale şi speră în rezolvarea acestei probleme în acest an.

”Există acest drept pentru a avea o pensie care nu este legată de contributivitate, dar calculul acestei pensii este în atribuţiile Guvernului, asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii de zeci de mii de lei, care să fie mai mari decât un salariu. Exist categorii care, prin tratate internaţionale, au dreptul la pensii de serviciu, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie pensii nesimţite”, a spus Cîţu.

Acesta susţine că dezbaterea din societate despre pensiile speciale ”este benefică”.

”Noi susţinem în continuare un singur principiu pentru pensii: contributivitate pentru că nu există două Românii sau două tipuri de români, unii mai speciali decât alţii. Suntem aceiaşi oameni. (…) Sistemul de pensii astăzi este ca un caritas – cât ai oameni să contribuie, este ok, dar având în vedere evoluţia demografică din România, cei care sunt născuţi cam prin anii 70 nu vor mai avea cine să le plătească pensia”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, trebuie o reformă a sistemului de pensii: ”Trebuie să luăm o decizie foarte rapid despre reforma sistemului de pensii. Nu se întâmplă peste noapte, durează cam 10 – 15, poate 20 de ani, să reaşezăm situaţia. (…)Trebuie să reformăm întreg sistemul de pensii că, fără o reformă clară, nu vor mai fi bani. Este momentul să venim cu o viziune pe termen lung. Pe termen scurt, cârpeli s-au tot făcut de 30 de ani”.

În același timp, se vorbește de creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani în România.

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că Guvernul nu exclude să introducă posibilitatea creşterii opţionale a vârstei de pensionare la 70 de ani. Turcan a sugerat că ar trebui să fie obligatorie această creștere.

„În momentul de faţă nu cred că România este pregătită pentru pensionare obligatorie la 70 de ani. Însă cred că se impune o discuţie în spaţiul public dacă persoanele doresc să opteze pentru creşterea vârstei de pensionare, atunci să o facă. Dar nu cred că vom ajunge în curând la o creştere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, există şi în Camera Deputaţilor un astfel de proiect care permite munca până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susţinere pentru această idee, este posibil să luăm această măsură”, a zis Turcan.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Vin asiaticii! McDonald’s aduce muncitori din Sri Lanka în restaurantele din România

Verbania, român descoperit că era proprietarul a 80 de mașini, nu a putut să justifice cum a intrat în posesia acestora