in

Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile în România. «Dacă nu se respectă, vom fi nevoiți să impunem din nou restricții»

starea de alertă cu 30 de zile

În România, starea de alertă se prelungește cu o lună de zile, începând cu 17 iunie. Decizia a fost luată în unanimitate într-o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) și aprobată în ședința de Guvern.

Cele mai importante declarații ale premierului Orban

Am adoptat în unanimitate în ședința CNSU hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu data de 17 iunie.
Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în mall-uri, cu excepția restaurantelor, sălilor de jocuri, cinematografelor.
Se va relua activitatea în sălile de fitness și aerobic
Se va relua activitatea în grădinițe și afterschool-uri pe perioada verii.
Am luat decizia de a permite oficierea slujbelor. Dar vreau să subliniez e că noi nu am închis bisericile. Ele au fost deschise, dar nu au fost permise slujbele. Va fi permis un număr redus de credincioși în interior, de aceea slujba va fi și în curtea bisercii.
Fac apel la oameni să respecte distanțarea socială și să poarte măști.
Se va relua și activitatea jocurilor de noroc. Asta nu înseamnă doar păcănele, ci înseamnă și loteria, și casele de pariuri.
Ce nu înțeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat până acum au avut la bază evoluția cazurilor de coronavirus.

Cele mai importante declarații ale șefului DSU, Raed Arafat

Situația se poate deteriora oricând și pot apărEa focare dacă nu respectăm regulile: purtarea măștilor, triajul epidemiologic
Există o creștere a numărului pacienților la ATI, există focare apărute în spitale, care necesită mișcare de personal acolo unde personalul este în izolare sau este bolnav. De-asta am decis prelungirea stării de alertă.
Nu comentez ce decizii vor fi luate mai departe de Parlament. Există o notă de fundamentare lucrată de mai mulți experți care poate să explice prelungirea stării de alertă.
Nu ne întoarcem încă la o stare de normalitate. Trebuie să putem lua decizii rapid în privința izolării și carantinării unor locații, unor zone, pe distribuire de materiale, echipamente, pe detașare de personal.
Nu putem relaxa totul deodată, este imposibil.
Dacă se respectă măsurile de distanțare și de igienă, relaxarea va fi mai mare. Dacă nu se respectă și cădem în plasă dezinformărilor cum că boala nu există, riscul este să apară probleme mai mari și să fim nevoiți să impunem din nou restricții.

PSD nu e de acord cu prelungirea pentru 30 de zile

Prelungirea stării de alertă nu beneficiază însă și de sprijinul majorității din Parlament unde PSD, ALDE și Pro România nu sunt de acord cu prelungirea ei pentru 30 de zile.
Comitetul Executiv al PSD a decis, luni, ca starea de alertă să fie prelungită pentru doar încă 15 zile, dar cu anumite condiții, liderii social-democrați fiind convinși că este nevoie de această perioadă intermediară până la ridicarea tuturor restricțiilor.
Parlamentul are la dispoziție 5 zile pentru a discuta și vota solicitarea de prelungire a stării de alertă.

Bust al Papei Francisc

Bust al Papei Francisc, dezvelit la București, la un an de la vizita sa în România

Roma, prins abia după a cincea spargere: haine, genți și fulare de 10.000 de euro